Fantastisk dag för svensk judo på Grand Prix Antalya

Det blev fullpott för våra just nu två största stjärnor i landslaget på helgen Grand Prix-tävling i Turkiska Antalya, då både Tommy Macias och Anna Bernholm vann sina första Grand Prix-tävlingar. 50 nationer var på plats i Antalya för att jaga medaljer och samla rankingpoäng, Sverige ställde upp med hela landslagstruppen för första gången på väldigt länge, då nu alla var tillbaka från diverse skador.

Lördagens tävlingsdag blev väldigt intensiv och i slutändan historisk på flera sätt! Inför denna tävling så hade landslaget haft en lite längre träningsperiod sedan Grand Slam i Düsseldorf med bl.a. några veckors träning i Japan och GP-tävlingen i Turkiet var den första på nästa tävlingsblock som sträcker sig över EM samt GP i Hohhot.

För Tommy Macias blev det en fantastisk dag som inleddes med en lite skakig inledning i första matchen mot Oscar Pertelson från Estland som gick på väldigt hårt i början av matchen, Tommy är dock med på noterna och kan avgöra matchen på ippon genom en ko-soto-gake med uppföljning direkt till en fasthållning. I kvartsfinalen väntade Nikola Gusic från Montenegro som är en svårbrottad motståndare som visade god form under dagen. Tommy hamnade direkt i underläge på sin egna variant av sumi gaeshi och fick jaga Gusic. Efter halva matchen kvitterade Tommy med ett offerkast och med minuten kvar så kastade Tommy ippon på en minst sagt udda kombination av en vänster sumi gaeshi och höger ko-soto gake!

Tommy var nu klar för semifinal mot brassen David Lima, som hade stormat fram från den nedre halvan där flera toppnamn försvann tidigt, det blev en intensiv match som Tommy avgjorde på en sumi gaeshi som han fick en waza-ari för och sedan försvarade taktiskt resten av matchen. Tommy var nu klar för sin fjärde Grand Prix-final! 

I finalen väntade koreanen Changrim An som bl.a. har två VM-brons i ryggsäcken! Det blev en snabb match då Tommy verkligen utnyttjade dem nya reglerna till max och kontrade koreanens seoi nage med en klockren sumi gaeshi redan i första matchminuten och vann på ippon! En fantastisk avslutning på Tommys dag som fick kvittera ut sitt första Grand Prix-guld. Tommy har haft det lite motigt och trots bra judo inte riktigt fått till det i början på året, men ännu en gång så visade han sin klass och nivå och att han verkligen tillhör toppen i en av dom absolut tuffaste viktklasserna!

Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau

Inte nog med att vi hade Tommy i final, Anna Bernholm gick fram som en ångvält i sina första matcher och i inledningsmatchen mot turkiskan Semanur Erdogan så kastade Anna två olika sumi gaeshi varianter på waza-ari och ippon inom mindre än en minut. I kvartsfinalen så blev Michaela Polleres från Österrike kastad på ippon genom en ko ouchi gari efter 40 sekunder och Anna var därmed klar för semifinal mot EM-trean Szabina Gercsak från Ungern.

Semifinalen blev intensiv men Anna var ändå den som styrde matchen och även om matchen gick till golden score så var Anna del kyligare och den mest uthållige och hon kunde kastade wazari på en sumi gaeshi och avancera till sin första Grand Prix final!

I finalen väntade en etablerade kanadensiskan Kelita Zupancic som under flera år har varit ett av toppnamnen i -70 klassen, det blev en minst sagt intensiv och ”köttig” match med mycket greppning och attacker. Anna var lite efter i början men jobbade in sig mer och mer i matchen vilket stressade kanadensiskan en hel del och gjorde henne tröttare. Matchen gick till golden score där Anna började ta över mer och mer, dock hamnade Anna i en fasthållning som hon mycket starkt kunde ta sig ur. Efter två minuter så fick Anna läge för sitt starka armlås vilket hon inte missade och guldet var ett faktum!

Foto: IJF – Gabriela Sabau
Foto: IJF – Gabriela Sabau

Därmed var dagens andra guld säkrat och det första Grand Prix-guldet på damsidan någonsin! Det var även första gången som vi vann två guld på samma Grand Prix-tävling (det har tidigare skett på Grand Slam då Martin Pacek och Marcus Nyman vann guld på GS i Tyumen 2016). En fantastik prestation av Anna som precis som Tommy har visat bra judo under året men inte riktigt fått till det, men nu visade även hon att hon utan tvekan är ett toppnamn i -70 klassen! Anna blev även vald till dagens bästa kvinnliga utövare (fighter of the day).

Tommy och Anna har verkligen tagit deras judo och kapacitet till en helt ny nivå och de fortsätter att utvecklas och ta för sig på den internationella scenen!

Utöver guldmedaljerna så tog sig Mia Hermansson fram till en bronsmatch efter två vinster mot turkiska Kabak Ummuhan och Yanka Pascoalino från Brasilien. Mia visade god form, men österrikiskan Magdalena Krssakova var för stark i semifinalen och i bronsmatchen mot Brasilianskan Alexia Castilhos blev Mia lite för ivrigt och blev kontrad två gånger på waza-ari. Tyvärr ingen medalj denna gång för Mia, som gjorde sin första tävling efter en armbågsoperation i början på året och som behöver ännu lite mer tid på sig för att stabilisera sin judo samt kapacitet för att nå hela vägen på denna nivå.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Robin Pacek, Joakim Dvärby och Martin Pacek hade tuffa inledningsmatcher och ingen av dem kom upp i sin fulla kapacitet och därmed inte heller några matchvinster för dem denna gång! Alla tre är dock att räkna med och skall inte räknas ut efter detta, med mer träning och ännu bättre förberedelser så är det snart deras tur att äntra pallen!

Totalt sett så blev det en väldigt lyckad helg med två guld och en femteplats! Detta placerade oss tillslut som fyra i medaljligan, vilket inte är illa och framför flera betydligt ”större” nationer än Sverige. Denna gång så var det Tommy och Anna som fick kliva högst upp på pallen, men med den kapacitet och inställning som finns i truppen så kommer övriga snart att göra dem sällskap! Som alltid så gäller det att hela tiden göra sitt bästa i vardagen och hålla fokus på rätt saker vid rätt tillfälle. Bra insatser och förberedelser betalar sig alltid och i slutändan så gäller det att verkligen våga kliva fram och ta för sig på tävlingsmattan oavsett vem som står på andra sidan. Med ett väl inövat och komplett uppägg så kan man ställa till det för alla på dessa tävlingar.

Under helgens tävlingar så hade vi förmånen att ha med oss vår nye sjukgymnast/physio Ingemar Gannby som vi har ”fått” av brottningslandslaget där han har varit verksam under många år (bl.a. i OS i London och Rio). Ingemar kommer att jobba med oss på några tävlingar och läger per år fram till OS i Tokyo, ett oerhört bra och välbehövligt stöd för samtliga vilket ger dem aktiva ännu bättre förutsättningar för bra prestationer! Utöver Gannby så hade vi även med oss vår ”gamle” nutritionist Stefan Pettersson som genomförde lite olika tester runt invägning och under lägret för att kunna ge dom aktiva bra feedback och nyttiga råd för bra återhämtning i samband med invägning men även under tuffa träningsdagar under lägret. Även detta är oerhört värdefullt och Stefans stora kompetens samt erfarenhet inom viktrelaterade idrotter är ovärderlig för oss.

Så ett stort tack till både Ingemar och Stefan för deras insatser för svensk judo!

Efter tävlingen så stannade truppen på det efterföljande OTC-lägret för lite kvalitativ sparring inför kommande EM i Tel Aviv 27-29 april!

På EM så kommer hela landslagstruppen att tävla igen och förhoppningsvis så blir det flera bra prestationer som kan leda till nya pallplaceringar.

Tack för denna gång och för allt stöd och gratulationer i samband med helgen tävling!

Robert Eriksson
Landslagschef