EM-brons till Tommy Macias

Det blev en repris på medalj, för ett år sedan erövrade Tommy Macias brons på EM i den tuffa viktklassen -73 kg. Idag blev det återigen en EM-bronsmedalj för Macias i -73 kg. Han blev därmed femte svensk genom tiderna att erövra minst två EM-medaljer.

En skillnad från förra året är att idag nådde Macias hela vägen fram till semifinal, förra året nådde han ”bara” kvartsfinal.

Världssexan Macias, 4:e seedad, imponerade stort under dagen och visade att han nu inte bara kan forcera fram resultat med sin tekniska och attackvilliga judo, utan han visade idag upp en kontroll över matcherna som sällan tidigare. När han som nu kan kombinera den här kontrollen med sin vakna och vassa teknik – och förstås hans förmåga att kasta ur alla lägen – skapas nya möjligheter.

Macias stod över första omgången och i andra omgången väntade tyske Lukas Vennekold, en ny bekantskap för Macias på tävlingsmattorna och med ett tungt favorittryck på Macias. Vennekold inledde vassast utan att på något sätt hota Macias. En sk ryssrulle av tysken neutraliserades lätt av Macias.

Efter 1,30 blev Vennekold grundlurad av Macias nere i mattan, och det blir svenskt överläge. När så Vennekold försöker vrida sig ur situationen utnyttjar Macias blixtsnabbt, armlåset juij-gatame tvingar tysken att ge upp.

Åttondel: I åttondelen var motståndet lurigt. 33-årige rutinerade tidigare EM-ettan och OS-trean från 2016 Dirk van Tichelt från Belgien. De har mötts två gånger, båda förra året och båda med belgaren som vinnare.

Macias fortsatte på det mer kontrollerande spåret, alltså lite lugnare än vanligt. Men han stod för den första och de flesta attackerna. Van Tichelt var helt inställd på att försöka kontra, och han drog på sig en shido (varning). Först halvvägs in i matchen började van Tichelt attackera. Macias drog på sig en shido för felaktig greppning. De bytte attacker med varandra utan att var nära fram till det var 25 sekunder kvar då blixtrade det till där båda gick fullt i en samtidig kraftfull attack, båda upp i luften och ner i mattan…men ingen poäng eftersom ingen hade kontroll. I sista sekunden en ny attack från Macias, och nu var det nära poäng.

Lika vid full tid och golden score (första poängen vinner). Då agerade Macias med ännu mer pondus, tog tag i det rejält direkt och i 23:e sekunden ett elegant benkast, ko soto gari, gav waza-ari och första segern mot van Tichelt…och en kvartsfinalplats.

Kvartsfinal; den minnesgode kommer kanske ihåg hur en kinesisk storskräll satte stopp för Marcus Nyman i kvartsfinalen på OS, nu var det läskigt lika när Macias skulle möta turkiska 19-åringen Bilal Ciloglu. Han hade nämligen på vägen fram besegrat den regerande olympiske mästaren Baslie från Italien och världsnian hemmahoppet Butbul. Ciloglu vann visserligen en Grand Prix-tävling tidigare i år, men att han skulle ta sig förbi de två var en skräll. Hur skulle då Macias ta sig an detta?

Svaret blev att med pondus kliva in och ta tag i matchen från början. Efter 25 sekunder kom första attacken som nästan gav poäng. Ciloglu var helt chanslös, Macias var klasser bättre och efter en minut waza-ari på offerkastet tani otoshi.

55 sekunder senare var allt över ännu ett benkast, o uchi gari, en till waza-ari som alltså ger ippon.

Så säkert det såg ut!

Semifinalen blev precis så tuff som förutspått. Armenierna Ferdinad Karapetian har slagit igenom på allvar i år med både silver och brons på Grand Slam, och hade imponerat stort här på EM med sin stora häftiga kastjudo.

Macias inledde starkt med en bra attack redan efter 18 sekunder och poängen var inte långt borta. Det var tydligt att Karapetian är fysiskt väldigt stark och Macias fick slita hårt för att få till greppet.

Båda två måttade och försökte hitta läget, och det var Macias som var först. Regeltolkningarna som infördes i år gör att det går att kasta och få poäng i flera lägen än tidigare, just ett sådant läge utnyttjade Macias kvickt med ett väldigt lågt offerkast sumi gaeshi, och en ledning med waza-ari.

Karapetian fortsatte leta och redan 20 sekunder senare kvitterade han, waza-ari.

Tyvärr för Macias fortsatte Karapetian att hitta rätt, efter 1.59 kom armenierns stora kraftfulla höftkast – ippon och han fortsatte till final mot den regerande Europamästaren Heydarov från Azerbadjan. Macias fick ladda om batterierna inför en bronsmedaljmatch.

En detalj kring bronsmatcher är att, speciellt på herrsidan, så väger det ofta över till den som kommer från en vunnen återkvalsmatch, jämfört med den som nyss missat chansen till final. Förra året kom Macias in i EM-bronsmatchen som nybliven vinnare i återkvalet och tog medaljen. Frågan var om han hade hunnit ställa om?

Bronsmatch: Macias svar på den frågan mot den andre armenierna i startfältet, 23-årige Arsen Ghazaryan, ännu en av de stora överraskningarna denna EM-dag, var att Macias var här för att ta medalj, och visst låg favorittrycket tungt på honom i den här matchen. Bronsmatchen inleddes avvaktande från båda, först efter 45 sekunder kom första attacken från Ghazaryan och Macias försökte kontra.

Den sekvensen fick matchen att öppna upp lite. Efter 1.18 var Macias ganska nära med ett kastförsök.

Drygt 20 sekunder senare var det dags, men för Ghazaryan. Kastet gav en ledning på waza-ari.

Det fick Macias att ta bättre tag i matchen och ösa på lite mer; och det gav resultat. Efter 2.20 fick vi se ännu ett exempel på Macias fascinerande judointellekt, han ser kastlägen där andra inte alls ser det, och med den nya regeltolkningen så kan han verkligen utnyttja den här förmågan. Bronsmatchen avslutade han med ett kraftfullt kast, ippon…ett dunder-ippon.

Vilket kast det var? Det är det ingen som vet, Macias uppfann det precis.

Den andra bronsmedaljen erövrades av skrällen Ciloglu från Turkiet. Guldet gick till Macias ende besegrare idag, Karapetian, och silvret till den regerande mästaren Heydarov.

Imorgon lördag tävlar Martin Pacek och Joakim Dvärby i -100 kg.

Man kan följa mästerskapet, resultat genom att gå in på ippon.org

Och webbsändning här:

http://www.eju.net/calendar/?mode=showLiveTransmission&id=3390

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se,