Efter två färska Grand Prix-guld är målet givet: två EM-medaljer på sex tävlande

EM Tel Aviv 26-28 april
De svenska EM-medaljerna har varit väldigt få genom åren förutom en period på 1970- respektive 1980-talet. 2010 slog så 19-årige Marcus Nyman till med vårt första och hittills enda EM-guld. Han följde upp med brons året efter, sedan tog det stopp med fyra medaljlösa år. 2016 var det dags igen, inför OS blev det EM-brons till både Robin Pacek och Marcus Nyman. Medaljplockandet fortsatte 2017 då Tommy Macias tog brons på EM medan Anna Bernholm nådde bronsmatch, men förlorade. Nu hoppas vi att medaljtrenden fortsätter!

Landslagschef Robert Eriksson ser fram mot EM med tillförsikt, och förklarar utan tvekan att målet är två medaljer och då får våra högst rankade just nu:Tommy Macias och Anna Bernholm. För övriga handlar det om att komma tillbaka på den nivå de har och kvartsfinal är förhoppningen, förklarar Eriksson.

Eriksson har också goda skäl till målsättningen, för drygt två veckor sedan visade både Macias och Bernholm att de är vinnare när de såg till att vi för första gången fick två svenska guld på en Grand Prix-tävling!

Tommy Macias, -73 kg, tävlingsdag fredag 27/4
Världssexan Tommy Macias, 25 år, kliver upp på EM-mattan som 4:e seedad och sedan en tid etablerad i världstoppen. Efter VM i somras har han på sju storturneringar: Masters, Grand Slam och Grand Prix, tagit ett guld, ett silver och ett brons och nått kvartsfinal tre gånger. Sin första mästerskapsmedalj tog han förra året på EM. I Grand Prix-finalen för drygt två veckor sedan besegrade han dubble VM-bronsmedaljören An från Sydkorea med eftertyck.

Lägger man dessutom till att en regeljustering som infördes i år, som gör det möjligt att kasta i flera situationer, passar Macias extremt dynamiska judointellekt och teknik perfekt så blir förhoppningarna inte mindre.

Anna Bernholm, -70 kg, tävlingsdag fredag 27/4
Världsfemman Anna Bernholm, 27 år, kliver upp på EM-mattan som 3:e seedad och sedan en tid etablerad i världstoppen. Hon har vassare men ojämnare resultat än Macias på de på de sju storturneringar efter VM: Masters, Grand Slam och Grand Prix. Bernholm har tagit imponerande två guld och två brons och nått kvartsfinal en gång.

I en stenhård Grand Prix-final för drygt två veckor orkade Bernholm mest i en utdragen golden score (första poängen vinner efter lika vid full tid). Bernholm har mycket att vinna med sin aggressivitet och nu har hon verkligen växt in fysiskt i sin efter OS nya viktklass, -70 kg, vilket var väldigt tydligt på den senaste Grand Prix-turneringen.

Övriga på EM
Den tidigare världstvåan, 30-årige Martin Pacek i -100 kg, är för första gången på väldigt länge inte seedad EM. Han har inte mindre än 17 medaljer på Masters, Grand Slam och Grand Prix men är hittills utan mästerskapsmedalj. Nu är det drygt ett år sedan senaste tunga medaljen, men med kvartsfinalen på Grand Slam i Paris i februari i ryggen kan han gå upp på EM-mattorna med förhoppningar på sin 31-årsdag.

25-åriga Mia Hermansson, – 63 kg, har haft skadeproblem som gör att det finns frågetecken för formen, men hon imponerade på Grand Prix för drygt två veckor sedan med att nå semifinal och slutlig 5:e plats. I höstas blev det ett Grand Prix-brons så kapaciteten finns där.

29-årige Joakim Dvärby, -100 kg, har även han haft skadeproblem med osäker form som resultat. Dvärby kan emellertid slå till, så sent som i november besegrade han dåvarande världsettan Korrel i semifinal på Grand Prix på vägen till en silvermedalj. I EM-sammanhang nådde Dvärby bronsmatch 2014 som bäst.

27-årige Robin Pacek, -81 kg, är den ende tillsammans med Macias i landslaget som vet hur man vinner en EM-medalj med bronset 2016. Han har tävlat sparsamt efter OS och halkat långt ner i världsrankningen. Pacek har i år matchat igång på lite lägre nivå med European Open-tävlingar där han med tio matchvinster har tagit två brons på två försök. Det blir intressant att se vad han kan göra på EM.

Alla utom Martin Pacek och Joakim Dvärby tävlar på fredag 27/4, de två tävlar lördag 28/4.

Man kan följa mästerskapet, både resultat och i webbsändningar genom att gå in på ippon.org. Preliminär tävlingsstart på fredag är kl 10:00 och på lördag kl 11:00 (svensk tid). Finalpassen drar preliminärt igång kl 15:00 på fredag och 16:00 på lördag (svensk tid).

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: IJF (Mia, Tommy, Anna och Martin), JudoInside (Joakim) och EJU (Robin)