Bronsmedalj till Ida på Europacupen i Italien

Totalt 11 tävlande hade sökt sig från Sverige för att delta på årets andra öppna Europacup för juniorer i italienska Lignano, en timmes resa från Venedig. Bäst lyckades Ida Eriksson som vann en bronsmedalj i -63kg, där även Tove Hansen tog en 7:e plats. Uppmärksammas bör även Mark Johanssons prestation i -73 kgs klassen göras, där han vann 4 matcher och slutade 9:a, i en viktklass med 71st (!) tävlande.

Tävlande:

  • Borås JK: Emil Henriksson – 60kg.
  • Frövi JK: Ida Eriksson -63kg, Fredrik Svärdström -81kg.
  • Göteborgs JK: Tim Nylander -73kg
  • Halmstads JK: Noa Swanling -73kg, Isac Larsson -73kg, Vincent Karagiannis -90kg
  • Kalmar JK: Tove Hansen – 63kg
  • Östersunds JK: Mark Johansson -73kg, Gry Johnsson -70kg

Tävlingen slog rekord med över 600 deltagare från 36 nationer, en siffra som arenan i den gamla EYOF OS-byn från 2005 klarade av alldeles utmärkt. Även om det tog väldigt lång tid mellan matcherna under första dagen så flöt tävlingen på bra. Det underlättade även att de aktiva bodde ca 100 meter från arenan.

Ida Eriksson vann fyra matcher och förlorade en mot den blivande vinnaren Manon Deketer (FRA), som chock-öppnade med högt tempo i semifinalen och överraskade Ida som inte kom in i matchen. Bronsfinalen inleddes lite trevande med två shidos till Ida efter drygt halva matchen, men efter att ha höjt tempot fick ryskan Dali Lilualshvili svårt att hänga med och Ida kunde vinna på waza-ari i Golden Score.

Foto: EJU – Erika Zucchiatti
Foto: EJU – Erika Zucchiatti

Idas (4), Marks (4) och Toves (3) matchvinster summerar dem svenska resultaten i Lignano, då resterande inte fick något återkval efter att ha förlorat sina inledande matcher.

Efter de två tävlingsdagarna stannade det svenska gänget på ett tvådagars träningsläger som gästades av det italienska seniorlandslaget med bl.a. OS-guldmedaljören i -66 kg Fabio Basile och silvermedaljören i -52 kg Odette Giuffrida. Det var mycket folk, så de fya passen blev ca 2,5 timme långa med tre randorigrupper.

Nu närmast för juniorerna väntar ett judo skapar vinnare träningsläger uppe i Sundsvall 27-29 april, sedan Budo Nord Cup i Lund och European Cup i Kaunas 11-13 maj.

Johan Berg
Förbundstränare

Foto: Johan Berg