Olle, en av våra judopionjärer, har gått bort.

Olle Edeklev gick hastigt bort i morse, den 17 mars 2018.

Om precis en månad skulle Olle ha fyllt 88 år.

 

Redan 1954, sex år innan Svenska Judoförbundet bildades, började Olle Edeklev träna judo i Stockholm. Under slutet av 50-talet och början av 60-talet inspirerades Olle av de japanska mästarna Inokuma, Takeuchi och Sato. Efter att ha sett dem visa judo var han övertygad om att det var judo han ville ägna sitt liv åt.

Olle Edeklev var med vid bildandet av Svenska Judoförbundet 1960. Vid den tiden var han aktiv tävlande och deltagare i landslaget. Men ganska snart började han ägna sig åt att coacha och döma. Redan 1962 tog Olle Edeklev licens som kontinental judodomare (IJF-B). Som första svenskar erhöll Olle Edeklev och Karl Wöst  internationell domarlicens 1969 (IJF-A).

 

Men när han inte längre dömde på internationell nivå så upphörde inte engagemanget. Så sent som 2006 blev Olle Edeklev ordförande för dåvarande Riksveterankommittén. Inom ramen för det uppdraget har han organiserat och varit huvudledare för svenska deltagare i veteran-EM och -VM under flera år och har de sista åren varit mentor och rådgivare till de som fortsatt driva veteranverksamheten i SJF.

Olle Edeklev erhöll 8 Dan 2013 och blev då den första svensk att uppnå den graden.

Ett stort tack till Olle för vad han gjort för svensk judo. Vi saknar honom mycket.

Begravningsceremonin för Olle Edeklev hålls fredagen den 13 april kl 11.00 i Falsterbo kyrka.

Telefonnummer till Arcus begravningsbyrå är 040 – 600 18 42.