Framåtfonden bidrar till falltrygghet för äldre

400 000 kronor ska hjälpa äldre att falla mindre. Svenska Judoförbundet ska lära äldre att falla tryggt. Under träningspass ska deltagarna träna fallteknik, med målet att minska antalet fallolyckor och få fler äldre att bli en del av idrottsrörelsen. Projektet beviljas nu 400 000 kronor av Framåtfonden.

Under 2018 ska Svenska Judoförbundet utbilda judotränare till falltrygghetsledare. Genom att låta judoklubbar och tränare genomföra kvalitetssäkrad träning med inriktning på fallprevention och fallteknik är målet att minska antalet fallolyckor för äldre.

– Vi förväntar oss att konceptet med falltrygghet för äldre blir en naturlig del i många judoklubbars ordinarie verksamhet under lång tid framåt, säger Svenska Judoförbundets generalsekreterare Erik Vesterlund.

Falltrygghetsprogrammen kommer finnas tillgängliga i hela landet när tillräckligt många judotränare utbildats till falltrygghetsledare. De första utbildningarna genomförs i Lindesberg i maj och Göteborg i september.

– Förhoppningsvis kan vi redan 2018 starta upp grupper för falltrygghet på 50 platser i landet. På så vis kan vi få äldre att återkomma till idrottsrörelsen efter många års frånvaro från aktivt idrottande, eller rent av möjliggöra för personer att göra idrottsdebut i pensionsåldern, fortsätter Erik.

Svenska Judoförbundets projekt falltrygghet för äldre beviljas nu 400 000 kronor från Framåtfonden.

Stefan Bergh, RF, med bidraget till Svensk Judo från Framåtfonden
Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

– Bidraget från Framåtfonden betyder att vi kan genomföra projektet falltrygghet för äldre enligt de planer som vi formulerat under den tid som vi arbetat med att ta fram konceptet, avslutar Erik.

Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet som ger specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa nya former av fysisk aktivitet och få fler människor i rörelse. Det är andra året som pengar delas ut genom Framåtfonden och i år får tio förbund dela på drygt fyra miljoner kronor.

– Framåtfonden är ett fantastiskt initiativ som kan göra skillnad på riktigt. Specialidrottsförbunden har många idéer på att få fler i rörelse men saknar många gånger de ekonomiska musklerna för att förverkliga dem. Med Framåtfonden vill vi göra det enklare att förverkliga idéerna och få fler i rörelse, säger Nicklas Biverståhl sponsringschef på Svenska Spel.

För mer information om Framåtfonden, kontakta:

Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel
070-24 53 116, johan.soderkvist@svenskaspel.se

Om Framåtfonden

Framåtfonden är ett nytt initiativ. Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden i år är Basketbollförbundet, Orienteringsförbundet, Bob & Rodelförbundet, volleybollförbundet, Bordtennisförbundet, Judoförbundet, Tennisförbundet, Rugbyförbundet, Danssportförbundet och Ishockeyförbundet. Mer info finns på rf.se