Två sjundeplatser på Paris Grand Slam

Årets första Grand Slam var som brukligt den kanske mest etablerade och prestigefyllda tävlingen på hela året, Paris Grand Slam. Med en fantastisk inramning, ett mycket starkt startfält samt en väldigt stor och entusiastisk publik så är det verkligen en tävling som alla vill lyckas bra på. 71 nationer och ca 400 tävlande hade letat sig till den franska huvudstaden och Bercy för att göra upp om medaljerna. Vi fick ställa upp med en liten trupp då några skador har ställt till det lite för några aktiva. Dock så var det en stark trupp med Tommy Macias, Anna Bernholm och Martin Pacek, där samtliga är unika med just att ha vunnit minst en Grand Slam tidigare.

Tommy Macias var först ut i tävlingen och kunde efter två imponerande segrar mot Nunes Dos Santos från Luxemburg samt Julien La Rocca från Frankrike ta sig till kvartsfinalen där mongolen Tsend-Ochir väntade. Mongolen hade under dagen visat framfötterna och bl.a. slagit ut den Olympiske mästaren Fabio Basile. Tommy förde dock matchen och får tidigt en poäng för en sumi-gaeshi, tyvärr så tas poängen bort och trots flera bra attacker från Tommy så är det mongolen som får en poäng efter en kontring med mindre än minuten kvar. Trots en forcering av Tommy så håller mongolen undan och vinner matchen. Väldigt snöplig förlust för Tommy, som får ställa om till återkval mot kanadensaren Arhur Margelidon. Alltid när dessa två möts så blir det väldigt jämna och tighta matcher där den som är mest vaken brukar vinna. Tyvärr så var kanadensaren mer på hugget denna dag och kunde direkt i matchinledningen kasta Tommy på ippon genom en fin morote-seio-nage. Tommy slutade på en sjundeplats, och självklart så ville och kunde han nå betydligt längre. Men som alltid på denna nivå så måste alla marginaler vara på rätt sida, och det finns inga utrymmen för misstag.

På söndagen tävlade Anna Bernholm och Martin Pacek. Anna mötte den brittiska OS-trean Sally Conway i sin första match, och det blev en väldigt jämn match där Anna var nära poäng med kontringar vid några tillfällen. Men brittiskan var taktisk och kunde kontrollera Annas greppning, och med sekunder kvar så fick hon en väldigt enkel poäng på en seio-nage som hon höll matchen ut. Trist slut för Anna som väldigt sällan åker ut så pass tidigt i en turnering, men idag var det Conways dag då hon sedan fortsatte tävlingen och gick hela vägen till guldet.

Martin Pacek inledde med två vinster mot Jason Koster från Nya Zeeland och Alexandre Iddir från Frankrike, och ställdes sedan i kvartsfinalen mot koreanen Guham Cho. Martin fick därmed chans till revansch efter matchen mot honom vid OS i Rio 2016. Dock så var Cho mer aktiv med sin svåra och rörliga stil, vilket ställde till det för Martin som drog på sig varningar och förlorade matchen. I återkvalet så väntade en av 100 kilos klassens absolut bästa för tillfället, georgiern Varlam Liparteliani. Georgiern var mer på hugget och kastade Martin på ippon tidigt i matchen på ett fint höftkast, och därmed var även Martin utslagen ur årets tävling.

Det blev ingen medalj denna gång i Paris och tyvärr så var vi inte helt med i dem avgörande matcherna, och om inte allt är helt 100 inför och under dessa matcher så blir det inga medaljer. Vi är dock med, två sjundeplatser är absolut ingen dålig start på året och med lite mer fokus samt några tekniska och taktiska justeringar så är medaljerna inom räckhåll.

Efter tävlingen så stannade gänget på det efterföljande träningslägret som en del i uppladdningen inför kommande tävlingar under vintern och våren. Nästa tävling blir Düsseldorf Grand Slam om två veckor, då skall samma gäng skall upp på mattan igen tillsammans med Robin Pacek, som gör come back på IJF World Judo Tour efter sin medalj på European Open i Sofia för några veckor sedan.

Robert Eriksson
Landslagschef SJF

Hela 15 000 personer samlades på läktaren under Paris Grand Slam! Foto: IJF – Gabriela Sabau