För svårt motstånd på årets tuffaste tävling

Årets sista Grand Slam gick som vanligt i Tokyo, det är inte bara årets sista Grand Slam utan även den tuffaste på hela World Judo Tour. Till årets upplaga så var det över 400 deltagare från 60 nationer på plats, vi ställde upp med Mia Hermansson, Anna Bernholm, Joakim Dvärby och Tommy Macias. Som vanligt så är alltid målet medalj för våra aktiva i dessa sammanhang och med ett formstarkt gäng där alla under hösten har varit på pallen på Grand Prix eller Grand Slam så var förstås förhoppningarna att någon även skulle få kliva upp på pallen även i Tokyo stora.

Vi har vi några tillfällen tidigare varit nära medalj då vi har några bronsmatcher genom årens lopp men i år så gick det inte alls vår väg! Tommy Macias lyckades bäst i -73 klassen där han slutade sjua efter vinster mot ryssen Mgdsyan och Nacu från Moldavien, sen blev det förlust mot kanadensaren Margelidon i kvartsfinalen och i återkvalet blev mongolen Ganbaatar för svår.

Mia Hermansson vann mot amerikanskan Hannah Martin på ippon i första matchen för att sedan förlora i andra omgången mot förra årets vinnare Unterwurzacher från Österrike.

Anna Bernholm hade en tuff dag och fick tidigt se sig besegrad mot fransyskan Posivite på ippon.

Joakim Dvärby inledde med ippon vinst mot Puyang från Thailand, i andra omgången så hamnade han i underläge på en waza-ari mot koreanen Guham Cho och tyvärr så skadade sig Jocke så pass illa i kastsekvensen att han blev tvungen att avbryta matchen.

Det blev verkligen inte vår tävling och med en kombination av för svårt motstånd och ”stolpe ut” i en del matcher så blev det inte ens en medaljmatch denna gång. Klart under vad vi kan och borde prestera bättre i dessa sammanhang men det är också ett kvitto på att vi ännu har mycket kvar att jobba på innan vi är helt hemma på denna nivå! Precis som på VM för någon månad sedan så har vi svårt att växla upp mot rätt motstånd vid rätt tillfälle, det är av stor vikt att kunna slå toppspelare vid rätt tillfällen och inte bara på ”mindre Grand Prix tävlingar”. Så att bli ännu tryggare i sin judo och med en stor portion vilja men också en ödmjukhet för att inse sin egen kapacitet och utvecklingen områden är av stor vikt inför framtiden.

Efter tävlingen så stannar truppen och tränar på två efterföljande läger innan vi styr kosan mot Ryssland och Masters som blir årets sista tävling! Efter tävlingarna i Tokyo så kan man konstatera att vi har hela 4 aktiva som är in kvalade till Masters. Anna Bernholm, Tommy Macias, Martin Pacek och Joakim Dvärby har efter fina resultat under året placerat sig som topp 16 på världsrankingen vilket är ett mycket bra betyg för Sverige och dom aktiva att dom håller en så pass jämn nivå under hela året. Denna grupp kommer att bli en viktig bas i den fortsatta satsningen under 2018 men först skall vi jaga medaljer i St. Petersburg!

Robert Eriksson
Landslagschef SJF
robert.eriksson@judo.se

Foto: IJF – Gabriela Sabau