Pressmeddelande: Grand Prix-final för Joakim Dvärby efter mäktig seger mot världsettan

Grand Prix Haag 18-19 november

Inför OS i Rio de Janeiro hade vi sju svenska judoka som slet för att kvalificera sig; fyra lyckades. Men efter OS har alla fyra halkat ner i rankingen, varav en har slutat. Glädjande nog visar dock de tre som inte kvalificerade sig att de är väldigt intresserade och kapabla att slåss om OS-platserna till Tokyo. Svensk judos framgångar bara fortsätter.

Först satte Tommy Macias fart och har etablerat sig i toppen genom bl.a. fyra stora finaler, varav en gav ett Grand Slam-guld. Ett EM-brons blev det också i våras. Idag rankad 6:a i världen i -73 kg.

För en knapp månad sedan blev Anna Bernholm blev fjärde svensk genom tiderna att vinna en Grand Slam. Tillsammans med bl.a. ett Grand Slam-brons i vår har Bernholm klättrat hela vägen upptill en 4:e plats på världsrankningen i -70 kg.

I helgen klev Joakim Dvärby upp i sin första Grand Prix-final, men fick nöja sig med en silvermedalj. Detta var hans fjärde stora medalj efter OS och även Dvärby klättrar i världsrankingen. Helgens final tar honom upp topp-20, hur långt upp återstår att se.

För både Dvärby och Bernholm har en flytt upp i viktklass blivit lyckokast. Både har presterat klart bättre resultatmässigt i sina respektive nya viktklasser.

Dvärby inledde i Haags Grand Prix med att programenligt besegra polske Tomasz Domanski på ippon (fullpoäng) med kastet seoi nage efter drygt en minut.

I kvartsfinalen väntade rutinerade Ivan Remarenco, Förenade Arabemiraten. Då plockade Dvärby fram publikfriaren – benkastet ko soto gake. Det är ett kast som utöver timing och teknik kräver ett stort självförtroende och mycket kraft om det inte blir perfekt. Dvärby har bjudit på kastet lite nu och då och redan efter 22 sekunder kom publiksusningen över det häftiga kastet – ippon.

Foto: IJF Media Team

I semifinalen väntade världsettan Michael Korrel, hemmahoppet som var i Haag för att ta hem guldet. Det här var det tredje mötet emellan de två på drygt ett år och det stod 0-2 inbördes. Matchen blev en kraftmätning med mycket respekt från båda två och greppning, greppning. När väl Dvärby fick nog och försökte så låstes han upp effektivt och fick istället en shido (varning) för falsk attack – surt. Först efter 1.48 kom den första riktigt vassa attacken från Korrel.

Med en 1.24 kvar blev det en andra shido till Dvärby för passivitet (tre stycken = diskvalificering). Men det var fortfarande poänglöst och förlängningsläge in i sista minuten. Med 38 sekunder kvar kom avgörandet… ett ännu större sus i publiken när ko soto gake-kastet sitter perfekt och Korrel är på väg ner i källaren. Ippon och final för Dvärby.

Foto: IJF Media Team

I finalen stod en av årets genombrottsmän i viktklassen ryske Kazbek Zankishiev, rankad 8:a. De två hade aldrig mötts och även denna match blev låst till en början och Zankishiev dominerade greppningen markant utan att utnyttja det till kastförsök. Även här drabbas Dvärby av en ifrågasättbar shido tidigt när Zankishiev bara låser fast honom. Först när drygt halva matchen har passerat så börjar ryssen ork tryta och Dvärby kommer in rejält i matchen och är väldigt nära att ta ledningen med ett kast med 1.22 kvar.

Men när ryssen slutar fokusera på greppningen kommer kasten istället. Med 48 sekunder kvar tar han ledningen med ett kast som ger waza-ari (lägsta poängen) och i Dvärbys slutforcering får han till ännu ett kast för waza-ari.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Dvärby fick nöja sig med ett silver, men skall förstås var mycket nöjd även med det. Och vi längtar efter fler ko soto gake framöver.

(Här är en länk till vinstkastet mot Korell, det finns snabblänk vid klockslaget 3.22)

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: IJF – Gabriela Sabau