Anna Bernholm tar steget fullt ut mot världstoppen

Höstens första Grand Slam tävling gick som brukligt i Förenade Arab Emiraten och Abu Dhabi och våra svenska aktiva verkar trivas i värmen i Abu Dhabi då vi under dom senaste åren har bjudits på många väldigt fina och enastående prestationer på denna tävling.

Senast förra året så stod Tommy Macias för en fantastisk insats då han tog hem guldet i -73 kilos klassen. Tommy fanns med även i år men tyvärr så lyckades han inte nå pallen denna gång. Han stod dock för en bra insats och vann sina inledande matcher mot Shaimerdenov från Kazakstan samt hemmahoppet, den mycket välmeriterade Victor Scvortov som är hemmahörande från Moldavien men som de senaste åren har tävlat för just Förenade Arabemiraten. Matchen mot Scvortov blev en rysare då Tommy tappade en waza-ari ledning precis i slutsekunderna och matchen hamnade i golden score där Tommy efter 3 minuter drog det längsta strået och vann på ett armlås.

Tyvärr så fick inte Tommy till det i kvartsfinalen mot OS-trean Dirk Van Tichelt och förlorade på ippon. Det gick även fortsatt trögt i återkvalet mot den Olympiske mästaren i -66 kg från Italien, Fabio Basile, där Tommy föll på två waza-ari. Tommy var inte helt 100 i sin judo under dagen och i denna tuffa viktklass så straffar det sig direkt och det blir svårt att nå framstående placeringar. Men trots allt så är Tommy fortsatt med i toppen och när det verkligen stämmer för honom så är han alltid med och hotar alla, så det är bara för Tommy att jobba vidare på sina brister och komma ännu mer förberedd till nästa tävling som för
honom blir Tokyo Grand Slam om några veckor.

Joakim Dvärby nådde även han pallen förra året på denna tävling men denna gång så tog det stopp direkt mot den dubbla VM-medaljören från Tyskland Karl-Richard Frey. Jocke nådde tyvärr inte alls upp i sin normala kapacitet och föll ganska tidigt i matchen på 3 varningar och blev diskad.

Mia Hermansson som har haft ett ganska ojämnt år, men som visade god form senast vid Grand Prix i Zagreb där hon nådde en bronsplats, fick även hon en tuff start mot den färska VM-trean Agata Ozdoba från Polen. Mia fick nu chans till revansch då dom även möttes i första matchen på VM i Budapest, dock så var polskan den mest effektiva i denna match och kunde vinna på en waza-ari genom en låg seio-nage. Även om Mia gjorde en bättre match nu än på VM så räckte det inte för vinst denna gång.

Tävlingens huvudperson blev utan tvekan denna helg Anna Bernholm som verkligen har tagit sin judo och kapacitet till en helt ny nivå under den senaste tiden. Hon presterade på toppen av sin förmåga hela dagen och kunde efter fyra vinster kamma hem Sveriges första Grand Slam-guld på damsidan, en oerhört stor prestation som endast 3 personer har lyckats med innan Anna (Marcus Nyman, Martin Pacek och Tommy Macias).

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Anna inledde med att vinna mot Megan Fletcher, som nyligen har bytt från Storbritannien till Irland, på tre waza-ari. I nästa match blev det vinst mot belgiskan Lola Mansour på två waza-ari och Anna var nu framme i semifinal mot tyskan Miriam Butkereit som var ganska färsk i dessa sammanhang men som under dagen slog flera bra motståndare, bland annat brasilianskan Maria Portela. Det blev en tuff match där Anna inledningsvis hade svårt för den långa tyskans högergreppning och hamnade i underläge på varningar, men hon jobbade in sig mer och mer i matchen och tyskan lyckades inte få någon utdelning och började krokna. Matchen gick till golden score där Anna visade mest vilja och lyckades utnyttja ett av hennes bästa lägen i ne-waza och avgöra på ett armlås och därmed så var hon klar för sin första Grand Slam-final.

Finalen skulle gå emot en av viktklassens stora giganter, holländskan Kim Polling. Polling som har legat lite lågt den senaste tiden visade dock upp sig från sin bästa sida under dagen och gick ohotad till final efter enbart ippon-segrar. Anna hade dock taktiken klar för sig inför finalen och det blev en bra match där båda två satsade offensivt med många situationer. Polling började bli lite frustrerad att hon inte fick matchen dit hon ville och Anna växte mer och mer, och matchen gick till golden score. Anna hade nu fått vittring på guldet och lyckades dra det längsta strået och avgöra på en waza-ari genom en stark koshi-goruma som hon fullföljde med all sin kraft och guldet var i hamn!

Foto: IJF – Gabriela Sabau

En riktigt stabil och bra dag av Anna som betalde sig på absolut bästa sätt. Anna som alltid har varit väldigt seriös i sin satsning och träning har under dem senaste månaderna lyckats med att dels ta sin judo till en ny nivå genom att utveckla sin ne-waza samt att blivit mycket mer effektiv i sina tekniker i stående. Hon har även blivit fysiskt starkare, men kanske framförallt mentalt har hon hittat rätt. Så för allt detta hårda arbete fick hon en välförtjänst belöning som nu har tagit henne till topp fyra i världen i -70 kilo, verkligen inte illa för en tjej som startade sin judokarriär i Molkom!

Den senaste tidens resultatutveckling för både Anna och Tommy har gett dom ett väldigt bra utgångsläge inför dels Masters som går i Ryssland i mitten på december och dels inför starten på 2018 och det kommande OS-kvalet. Här näst väntar några veckor träning på hemmaplan innan slutspurten på 2017 med Grand Slam i Tokyo väntar och som sagt även Masters i Sankt Petersburg.

Robert Eriksson, Landslagschef