Pressmeddelande: Grand Slam-guld till Anna Bernholm

Anna Bernholm blev fjärde svensk genom tiderna att vinna en Grand Slam. De har inte blivit många genom åren, de svenska guldmedaljerna på Grand Slam. Marcus Nyman har två, Martin Pacek har två, och för ett år sedan tog Tommy Macias sitt första och hittills enda just här i Abu Dhabi.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Anna Bernholm har fått ett lyft efter viktklassbytet efter OS-kvalet förra året, det är tydligt att -70 kg är rätt för den tidigare 63-kg-judokan.

Det började förra hösten och i vintras med bra resultat där Bernholm nådde bronsmatcher på fyra Grand Slam och Grand Prix samt på EM i våras. I maj var det dags för den första stora internationella medaljen i -70 kg, brons på Grand Slam i Jekaterinenburg. För en månad sedan fortsatte det med ett brons på Grand Prix i Zagreb. Idag tog Bernholm klivet upp i topp med guldet på Grand Slam.

Som 4:e-seedad stod Bernholm, 16:e på världsrankningen, över första omgången och inledde mot irländska Megan Fletcher. Bernholm uppfyllde favoritskapet, tre waza-ari (lägsta poängen), och en säker seger.

I kvartsfinalen väntade belgiska Lola Mansour, som Bernholm besegrade på VM i deras enda tidigare möte. Idag lyste Bernholm av självförtroende och Mansour kunde inte alls rubba eller skrämma värmländskan. Efter 45 sekunder tog Bernholm ledningen med waza-ari på offerkastet sume gaeshi. Båda två fick shido (varningar), och när 45 sekunder återstod fick de återigen varsin shido, men trots att en tredje varning innebär diskvalificering kändes det aldrig oroligt. Reaktionen på varningarna kom direkt från Bernholm med ännu en sume gaeshi och waza-ari-poäng och fortsatt metodiskt jobb nere i mattan så att domaren inte kunde bryta – smart och bra och inte alls lätt gjort – rullade de sista 15 sekunder snabbt iväg och semifinalplatsen var ett faktum.

Semifinalen mot tyska Miriam Butkereit blev däremot en nagelbitare efter att Bernholm dragit på sig sin andra shido med knappt 1.30 kvar och ett misstag i den jämna matchen kunde leda till diskvalificering. Tyskan dominerade utan att riktigt kunna hota Bernholm med sina attacker. När de fyra effektiva minuterna var över var Bernholms vassa försök nere i mattan redan efter 30 sekunder matchens stora möjlighet. 1.30 in i den slitsamma golden score (där första poängen vinner) visade Bernholm återigen hur vass hon är nere i mattan. Armlåset juji gatame gav en trött Bernholm en ippon(full poängs)-seger.

I finalen väntade rutinerade Kim Polling, Nederländerna. Polling var en av de tunga medaljkandidaterna vid OS i Rio förra året efter att dessförinnan för tredje gången ha vunnit Masters. Polling tog det lite lugnt efter OS, men försöker nu komma tillbaka till toppen och hade på vägen fram till dagens final imponerat stort och vunnit alla matcher på ippon.

Bernholm slapp favoritskapet men inte vårt hopp. Med den nivå hon har nått så kanske ändå… Men det var Polling som startade klart bäst, såg fysiskt mycket starkare ut än Bernholm; Polling har i snart fem år plockat alla sina tunga medaljer i just -70 kg.

Bernholm tvekar dock inte alls utan efter 40 sekunder kommer en rejäl attack som Polling vaket försöker kontra på… men Bernholm står emot – starkt.

Halvminuten senare är rollerna de omvända: Benrhom försöker kontra en attack från Polling.

Halvvägs in i matchen är det Bernholm som gör det klart bästa kontringsförsöket och poängen är ytterst nära.

Sen fortsätter matchen på detta härliga sätt, inga taktiska skrotattacker utan båda försöker verkligen med rejäla attacker och riskerar att bli kontrade. Den finländske domaren har garanterat inga tankar på att varna någon av dem, med den judo vi bjuds på.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Andra halvan av matchen tar Bernholm över allt mer och Polling ser inte längre lika fysiskt stark ut.

När klockan ljuder kan vi summera en helt jämn match där båda två kunde ha haft flera poäng.

Golden score och där var Bernholm vassast. Efter 31 sekunder slutar en av alla attacker från henne med att hon byter riktning och kommer in på ett höftkast som med minsta möjliga marginal ger waza-ari och därmed en mycket meriterande seger och en guldmedalj.

Framgången ger även många rankingpoäng och sannolikt kliver Bernholm nu för första gången in på topp-tio i världsrankningen.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Tommy Macias, -73 kg

Lite i skymundan gjorde 3:e seedade Tommy Macias, 6:a på världsrankingen i -73 kg. Han klev upp som regerande guldmedaljör här i Abu Dhabi efter att han då besegrade dåvarande världsettan Orujov i finalen.

Idag kom Macias inte lika långt. Efter två segrar på armlås respektive fasthållning blev det stopp i kvartsfinalen mot OS-bronsmedaljören Dirk van Tichelt, Belgien. I återkvalet och försöket att nå en bronsmatch blev den olympiske mästaren Fabio Basile, Italien, för svår.

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se, mobil 070 719 61 21