J-VM 2017: Inga svenska placeringar under avslutet på ett fantastiskt år

Imponerande​ ​89​ ​nationer​ ​och​ ​590​ ​deltagare​ ​deltog​ ​under​ ​det​ ​5​ dagar ​långa​ mästerskapet som​ ​för​ ​första​ ​gången​ ​avslutades​ ​med​ ​en​ ​“mixed-teams”-tävling.​ Det​ ​blev​ ​ingen​ ​lagtävling​ ​för Sverige​ ​då​ ​vi​ ​deltog​ ​med​ ​samma​ ​tre​ ​manna​ ​trupp​ som​ ​på​ ​J-EM​ ​några​ ​veckor​ ​tidigare;​ ​Ida Eriksson​ ​-63 kg,​ ​Amanda​ ​Håkansson​ -70 kg​ ​och​ ​Julius​ ​Sonerud​ ​-90 kg.

De aktiva landade i Zagreb på onsdagen och under torsdagen genomfördes ett lätt judopass innan samtliga vägde in på torsdagskvällen. På tävlingsdagen hade inte tjejerna matchstart förens efter 20+ matcher vilket gjorde att de fick en ganska lugn början på dagen. För Julius däremot var det dags att kliva upp på mattan vid match 7.

Julius​ ​ställdes mot Yerassyl Bolat (KAZ) och öppnade matchen kontrollerat och positivt. Efter 1:30 kastar Bolat waza-ari vilket tvingade Julius till att ligga på hårdare i sin offensiv och efter 3 minuter blev Julius kontrad på ytterligare en waza-ari. Retsamt nära var dock Julius att få ut motståndarens arm i slutsekunderna av matchen, men tiden tog slut och det blev förlust i öppningsmatchen.

Ida​ ​var lottad mot silvermedaljören från J-EM Gili Sharir (ISR). En match som Ida får till bättre än sin öppnings på J-EM. Det är tydligt att Ida gjorde det obekvämt för motståndaren och hon fick ofta upp sitt dominanta högergrepp i nacken gång på gång, men det tog lite stopp där. Det blev för lite variation i attackförsöken och Sharir kunde rutinerat blockera attackerna. Så kommer det där retliga poäntappet efter halva matchtiden, trots att det var Ida som varit den offensiva kraften. Resterande matchtid fortsatte Ida att pressa Gili med greppningen, men Israeliskan slänger in några rutinerade “ofarliga” attacker och undviker varningar och Ida lyckas inte kasta trots att hon med bravur kom till sitt grepp gång på gång.

Amanda​ ​som stod över första omgången mötte Camila Figueora Aquino (PER) i sin första match. En match som Amanda dominerade från början till slut med flera fina höftkast och konsekvent ne-waza-arbete som hon avslutade matchen med och vann på ippon. I andra matchen ställdes hon mot Loriana Kuka (KOS) där hon tappade poäng tidigt matchen efter att blivit kastad på waza-ari. Även om motståndaren försvarade sig bra under matchen så kom Amanda till sitt grepp flera gånger och får några kastförsök utan resultat.

Om jag ska summera våra två mästerskap på juniorsidan så kan jag bara konstatera att vi är besvikna. Den här gruppen med individer har lagt ner oerhört mycket jobb på att förbereda sig för just dessa två tävlingar (EM och VM) och nu när det är över kan det kännas som ett misslyckande. MEN, vi ska komma ihåg vilket bra år dessa tre individer har haft. Amanda​ som enligt mig gjort en fantastisk comeback från sin långa komplicerade långtidsskada har verkligen visat vilken unik idrottare hon är (3:a EC-Kaunas, 5:a EC-La Coruna, 7:a EC-Coimbra OCH 7:a på Senior EC-Saarbrücken). Ida​ som ständigt har kämpat till sig nomineringar och deltagit på mästerskap sedan ungdomsåren vann sin efterlängtade EC-medalj när hon tog brons i Coimbra, för att sedan följa upp bedriften med ytterligare två medaljer på de två efterföljande Europa Cuperna (Kaunas 2:a, La Coruna 2:a), ett hattrick. Sen har vi Julius​ som har hittat “hem” i nya viktklassen -90 kg där han under året plockat hem två silver från Europacuperna i Coimbra och La Coruna, samt en 7:e placering på EC-Saarbrücken för seniorer.

Vi kommer inte ligga vaken om nätterna över två misslyckade mästerskap, utan snarare lyfta blicken framåt och jobba vidare med de utvecklingsområden vi kommit överens om, med vetskapen om att hela gruppen har tagit stora kliv framåt under året som gått.

Förbundstränare
Johan Hellberg