Framgångsrik helg för landslaget på Grand Prix Zagreb

Det blev en mycket framgångsrik helg för landslaget när World Judo Tour på nytt startade efter VM i Budapest. I ett starkt startfält med 292 deltagare från 47 nationer så lyckades vi få hela truppen på fyra personer inom topp 8 placeringar. Bäst gick det under den första tävlingsdagen då Tommy Macias gick till final i – 73 kg samt att Anna Bernholm och Mia Hermansson vann brons i -70 respektive -63 kg. Martin Pacek slutade på en sjundeplats under den andra tävlingsdagen i -100 kg.

Tommy Macias var först ut under lördagens tävlingar och han visade fin form och beslutsamhet i sin judo under dagens utslagsrundor och efter fyra vinster på ippon över bland annat duktiga brassen Neves samt den starke fransmannen Chaine så var Tommy på nytt i final i Zagreb. I finalen väntade världsettan och den nyblivne VM 2:an Rustam Orujov efter en avvaktande inledning av dem bägge så kastade Orujov in en snabb harai goshi som Tommy klev rakt in i och blev kastad på ippon. Tråkigt slut men Tommy presterade mycket bra judo under hela
dagen och visar igen att han är ett av toppnamnen i -73 kg!

Foto: IJF – Mayorova Marina

Anna Bernholm som var i bronsmatch även 2016 i Zagreb tog sig på nytt dit via ipponvinster över Paissoni från Italien och Fletcher från Irland. Förlusten kom mot fransyskan Posvite som var ett nummer för stort denna gången. Bronsmatchen mot hemmahoppet Barbara Matic blev även en revansch från bronsmatchen på EM i våras då Matic vann. Nu var det Anna som var den vassare av dem och som kunde vinna matchen via en kontring som gav waza-ari som hon sedan höll tiden ut. Starkt jobbat av Anna och även hon fortsätter att hålla sig framme i dessa sammanhang vilket gör att hon stadigt klättrar upp på världsrankingen.

Foto: IJF – Mayorova Marina
Foto: IJF – Mayorova Marina
Foto: IJF – Mayorova Marina

Mia Hermansson tog dagens tredje medalj och kanske den mest efterlängtade. Mia var senast på pallen i dessa sammanhang i maj 2016 då hon kom trea i Almaty GP. Skador och uteblivna resultat har sedan dess hållit henne borta från pallen men idag så lossnade det för henne ordentligt och Mia kunde efter tre vinster mot Akiyama från USA, Reinmann från Tyskland och i bronsmatchen mot Barrios från Venezuela, samt en förlust i semifinalen mot den blivande vinnaren Nabekura från Japan, kvittera ut sin bronsmedalj. Även Mia trivs bra i Zagreb då hon 2014 gick till final här.

Foto: IJF – Mayorova Marina
Foto: IJF – Mayorova Marina
Foto: IJF – Mayorova Marina

Martin Pacek hade en tuff dag framför sig under den andra tävlingsdagen då -100 kg bjöd på ett väldigt meriterat startfält. Martin började bra med vinst mot österrikaren Boehler på waza-ari i nästa match mot ungraren Cirjenics så var det en jämn match men där ungraren med sekunder kvar lyckades kasta en waza-ari på seio-nage. Martin fick ställa in sig på återkval mot tysken Frey som visade bra form och Martin hade tyvärr inte mycket att hämta och fick se sig besegrad på 2 waza-ari. Martin slutade på en sjundeplats och därmed så lyckades alla i truppen vinna matcher samt placera sig topp 8. Vilket självklart är ett mycket bra resultat och ger lite råg i ryggen inför kommande tävlingar i höst och en liten revansch efter dom uteblivna resultaten på VM.

Närmast väntar ett träningsläger i Rom innan landslaget åker vidare till Abu Dhabi Grand Slam som går av stapeln i slutet på oktober.

Robert Eriksson
Landslagschef SJF