Bra fart under helgens landslagsläger

Utvecklingstruppens​ ​U18-​ ​och​ ​U21​-grupper​ ​samlades​ ​under​ ​landslagets​ ​ledning​ ​i​ ​Lindesberg​ ​för​ ​ett​ ​3 dagar​ ​långt​ ​träningsläger.​ ​Även​ ​om​ ​en​ ​del​ ​sjukdomar​ ​smugit​ ​sig​ ​in​ ​och​ ​det​ ​fanns​ ​lite​ ​skador​ ​bland​ ​dem aktiva,​ ​så​ ​var​ ​det​ ​bra​ ​fart​ ​på​ ​mattan.

På fredagens judoträning jobbade vi med:

  • Greppteknik​ och vägar för att komma till “sitt grepp” och hur man kan arbeta för att jobba sig ur ett negativt grepp.
  • Kastriktningar​ ​och rörelseriktningar samt hur de hör ihop vid matchsituation.
  • Tachi-waza​ ​randori

Därefter inmundigades tacobuffé på arenan innan de aktiva fick installera sig på vandrarhemmet för kvällen. Lördag morgon kl 9:30 var det judo på schemat igen:

  • Situationer​ ​i newaza, både från när uke är på mage och rygg. Fokus var att med kontroll jobba systematiskt ett steg i taget.
  • Newaza​ ​randori
Foto: Jesper Hultgren

Lunch serverades på arenan. Efter lunchen kom fysioterapeuten Frida Flodström från Bosön med två kollegor och genomförde s.k “screening” på några av landslaget utvalda. De vanligaste begränsningar som upptäcktes var knäkontroll, stel bröstrygg och stela axlar. Parallellt med dessa screeningar genomfördes en teoretisk genomgång om landslaget och hur vi avser att arbeta mot OS 2024 samt vad det innebär att göra en aktiv olympisk satsning. Därefter ledde Adam Nordlund (styrketräning ansvarig på judogymnasiet) en praktiskt genomgång i gymmet, med fokus på grundläggande skivstångsövningar

I samband med eftermiddagens judoträning gick fyisoterapeuterna igenom några konkreta övningar som aktiva kan arbeta med regelbundet för att motverka de mest förekommande begränsningarna (knä, bröstrygg och axlar). Judoträningen riktade in sig mot:

  • Kastriktningar​ ​utifrån den aktives individuella favoritgrepp.
  • Tachi-waza​ ​randori

Middag serverades på arenan vid 19:30 och sedan var resten av kvällen fri. Söndagen startade vid 9:00 med judoträning:

  • Situationer​ ​från tachi-waza till newaza. Fokus på att arbeta systematiskt utifrån en kontrollerad situation.
  • Newaza​ ​randori​ ​med start från tachi-waza.

Efter lunchen genomfördes ytterligare teoripass och praktisk genomgång i gymmet med de aktiva som återstod. Vid 13:00 startade helgens sista judopass med en något decimerad grupp med aktiva och passet bestod av tachi-waza​ ​randori.

Foto: Jesper Hultgren

Alla ungdomar som var med ska ha beröm för deras agerande under helgen, både på mattan och utanför. Ambitionsnivån är hög och viljan att utvecklas stor, vilket sätter enorm press på alla hemmatränare som ansvarar för att ge ungdomarna verktyg, så de kan fortsätta arbeta systematisk med sin utveckling på hemmaplan.

En notis är att förvånansvärt många accepterade sin inbjudan och valde att delta på lägret trots att de inte är friska. Detta är ett problem som vi adresserat på tidigare läger när aktiva väljer att vara med trots skador eller sjukdom. Är man sjuk eller skadad ska man stanna hemma. Dels för att säkerställa att ingen annan blir smittad, men också för att de som kommer 100% redo ska få möjligheten att träna 100% och inte anpassa sig efter någon annan. Det kan hända att man blir sjuk eller skadad under lägret, men då ska man rådfråga med ansvarig tränare på plats huruvida man ska vila eller genomföra någon kompletterande träning.

Förbundstränare
Johan Hellberg