Pressmeddelande: Första segern, men guldfavoriten blev för svår för Anna. Sista hoppet: Pacek och Dvärby.

Första segern, men guldfavoriten blev för svår för Anna
Sista hoppet: Pacek och Dvärby

VM Budapest 28 aug – 3 sep

Skönt med en svensk matchvinst, men mer blev det tyvärr inte den tredje VM-dagen med svenskintresse. Formstarka Anna Bernholm gjorde sitt första VM i -70 kg och inledde mot belgiska Lola Mansour. Belgiskan tillhör den här jobbiga kategorin motståndare som Bernholm bör besegra, men som är så bra att hon kan ställa till det.

I den jämna matchen var det också Mansour som först var mycket nära poäng efter 1,27. Efter tre av de fyra minuterna effektiv tid hittade Bernholm rätt med en utmärkt sumi gaeshi (offerkast). Inte riktigt tillräckligt för ippon (full poäng), men nästan, waza-ari till Bernholm. Men domen dömde inte ut någon poäng, det blev tveksamheter hos domarna – hade domaren brutit matchen precis innan kastet och i så fall korrekt inte delat ut någon poäng?

Istället fick Mansour en underlig shido (varning) och matchen fortsatte, innan överdomarna klev in, videogranskade och slog fast att kast kom i tid och Bernholm fick sin waza-ari. Därefter kunde Bernholm enkelt taktisera hem matchen.

I andra omgången väntade så en av två stora guldfavoriter: Chizuru Arai, Japan. Sedan en förlorad bronsmatch på VM 2015 har Arai 32 internationella matcher varav 29 vunna. I år har hon bara vunnit. Och tyvärr fortsatte hon på samma sätt.

Men Bernholm skall ha mycket beröm på det sätt hon genomförde matchen, som gick tiden ut. Bernholm tillät inte Arai att ta sitt grepp, det blev en stenhård greppkamp, när japanskan bidade sin tid. Det var också nära att Arai tog ledningen efter en minut. Men kampen fortsatte.

Efter 1.40 drog Bernholm på sig en shido för sin greppning.

40 sekunder shido till båda för passivitet.

30 sekunder senare, efter 2.50, kom det som skulle bli matchavgörande. Benkastet o uchi gari gav waza-ari till Arai. Därefter fortsatte kampen direkt nere i mattan och efter ett tag kom förhoppningen om en skräll; Bernholm lyckades låsa fast Arais arm och var inte så långt borta i armlåsförsöket. Men Arai lyckas avstyra det och vinna. Därmed var Bernholms VM över.

Martin Pacek och Joakim Dvärby i -100 kg   

För ett drygt år var Martin Pacek fjärdeseedad i OS. I själva verket var han tvåa på världsrankningen när OS drog igång. Efter att inte ha tävlat på ett halvår efter OS drog Pacek igång i februari igen, och i april var han tillbaka på prispallen i Grand Prix-sammanhang, i final i Tbilisi. Silvermedaljen var hans 17:e IJF-tour medalj (Grand Prix, Grand Slam och Masters) och han är överlägset mest medaljbehängd av svenskarna utanför mästerskapen.

Pacek har trillat ner till en 14:e plats på rankningen och tillhör inte favoriterna, men blir klar favorit mot sin fyra dagar yngre motståndare i morgondagens första match: Randl. Slovaken bytte efter att ha missat OS upp från 90 till 100 kg.

Bästa VM-resultat är en bronsmedaljmatch 2014, som han förlorade.

Joakin Dvärby var under en period vår främste mästerskapsjudoka, och det i -90 kg där han nådde bronsmedalj match i VM 2013 och EM 2014.

Efter OS har Dvärby bytt till -100 kg och det med framgång. Hösten gav en bronsmedalj på GrandPrix och en mycket imponerande semifinal på Grand Slam i Tokyo i december. I våras blev det ännu ett Grand Prix-brons när han besegrade Martin Pacek i den bronsmatchen.

Det blir spännande att se om Dvärby återigen kan visa att han är en mästerskapsjudoka. Han inleder mot bosniern Miladin, en 34-åring vars främsta merit är en bronsmedalj från Europacupen i Borås för elva år sedan.

Pacek och Dvärby tävlar i morgon lördag 2/9. 

VM går att följa här:

https://live.ijf.org/#!/wc_sen2017/live_video

I vänsterkant på den webbplatsen hittar man viktklasserna; ett klick på viktklassen får upp lottningen. Klickar man vidare på namn så får man upp matcherna. Ett klick på klockan i mitten gör att man i de flesta fall kan se matchen i efterhand.

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: IJF – Gabriela Sabau