Pressmeddelande: Åttondelsfinal på VM för Martin Pacek

Åttondelsfinal på VM för Martin Pacek

VM Budapest 28 aug – 3 sep

Martin Pacek -100 kg

Martin Pacek inledde som favorit mot Milan Randl, även om de aldrig hade mötts tidigare. Randl gick upp från 90 kg efter OS. Precis som för Dvärby några matcher tidigare handlade det om riskminimering och ganska händelselöst. Efter en knapp minut fick båda två shido (varning) för passivitet. En dryg minut senare samma sak igen. Tre shido medför diskvalificering och när Pacek ökade trycket litegrann blev Randl för defensiv och drog på sig en tredje shido.

I omgång två för Pacek väntade Grigori Minaskin, Estland. Ännu en som Pacek aldrig har mött, men det var Pacek som från början var den attackvilligare, utan att för den skull vara nära att ta poäng på den stabile estländaren. Under en period sjönk Pacek tillbaka och drog på sig en shido, innan matchtiden var slut hade Minaskin gjort samma sak, han

hade mycket svårt att komma till attack.

Lika vid full tid och det var Pacek som attackerade i början av golden score, och efter 32 sekunder utan attack var det dags för ännu en shido för Minaskin och Pacek var klar för åttondelsfinal.

I åttondelsfinalen väntade den svåre japanen Aron Wolf, som har besegrat Pacek i deras två tidigare möten, bl.a. i en Grand Prix-final. Wolf har bara förlorat en match hittills i år och raden fortsätter. När detta skrivs är han i semifinal.

Det blev en jämn match där båda försökte neutralisera varandras greppning, och det var Pacek som fick första chansen, armlåset nere i mattan var inte så långt borsta efter 1.15. Det blev en första shido till Pacek efter 1.35. De växlar relativt ofarligt attacker, tills Pacek får sitt höga grepp och kliver in framför. Greppet som Wolf är rädd för och han knäar direkt och drar på sig en shido.

När de fyra minuterna har gått har Pacek dragit på sig en andra shido och ingen av de två har varit nära att plocka poäng.

När Golden score börjar fortsätter Wolf med något han använde i slutet av matchen, omöjliga enhandsattacker och tyvärr var det vad som till slut ändade matchen när Pacek tröttnade och drog på sig en tredje och diskvalificerande shido.

Därmed är fortfarande bronsmatchen 2014 det främsta VM-resultatet för vår mest medaljbehängde judoka Martin Pacek.

Joakim Dvärby i -100 kg   

Joakim Dvärby inledde sitt första VM i -100 kg, istället för som tidigare -90 kg, med att vara storfavorit mot bosniern Ibro Miladin. Det handlade då om riskminimering i en händelselös och seg inledning. Dvärby drog på sig en shido (varning) efter 1.20 för defensiv greppning. 30 sekunder senare var matchen över. Härligt nog var det med benkastet ko soto gake som Dvärby erhöll ippon (full poäng).

Det är ett kast som kräver rejält självförtroende, vilket bådade gott inför nästa match mot seedadeKirill Denisov. Precis som Dvärby gick han upp en viktklass efter OS, men ryssen är mycket meriterad i VM-sammanhang, med 4 VM-medaljer, varav silver på senaste VM (2015).

Matchen mot Denisov blev tuff från start och efter en minut följer Dvärby upp ett kastförsök nere i mattan, och skrämmer upp ryssen ordentligt. Men Denisov lyckas stänga igen.

I den tätat greppkampen drar Dvärby på sig två shido, innan Denisov i sin första riktiga attack efter 2.35 hittar rätt, kommer in på kropp på Dvärby och benkastet o uchi gari ger ippon. Dvärby var därmed ute. Medan Denisov nådde kvartsfinal.

 

Därmed är VM slut för denna gång för våra svenska judoka, och vi summerar en åttondelsfinal som bäst. Fyra matchvinster och fem förluster.

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se

Foto: IJF – Gabriela Sabau