Inga svenska placeringar på Junior-EM

Slovenien​ ​och​ ​staden​ ​Maribor​ ​stod​ ​som​ ​värdar​ ​för​ ​årets​ ​upplaga​ ​av​ ​Europa​mästerskapen​ ​för juniorer.​ ​Tävlingen​ ​hade​ ​mer​ ​än​ ​400​ ​tävlande​ ​från​ ​41​ ​nationer​ ​som​ ​gjorde​ ​upp​ ​om
medaljerna.​ ​Sverige​ ​skickade​ ​en​ ​liten​ ​trupp​ ​på​ ​3​ ​tävlande;​ ​Ida​ ​Eriksson​ ​-63kg,​ ​Amanda
Håkansson​ ​-70kg​ ​och​ ​Julius​ ​Sonerud​ ​-90kg.

Undertecknad var på plats på onsdagen för incheckning och ackreditering, under torsdagen
genomfördes lottningen och de aktiva anlände på kvällen. På fredagen genomförde vi ett snabbt
judopass innan vi passade på att känna in atmosfären i tävlingshallen. Det var en relativt liten hall
för ett mästerskap, men arrangören hade lyckats lägga ut fyra mattor och arrangemanget flöt på bra i övrigt. Eftersom samtliga Svenskar tävlade på lördagen och det fanns risk för att de skulle vara uppe på tävlingsmattan samtidigt hade vi förstärkning av förbundskapten Robert Eriksson, som anlände på fredagseftermiddagen.

Ida​ Eriksson var först ut av svenskarna och ställdes mot fransyskan Yasmine Horlaville. En match där motståndaren hade gjort sin hemläxa och lyckades gång på gång att greppa ner i Ida, som fick slita. Men med mindre än minuten kvar hade Ida med sin fysik börjat trötta ut Fransyskan och då kom också möjligheterna. Tyvärr kunde inte möjligheterna omvandlas till poäng och Ida förlorade matchen på wazaari, båda tävlande hade 2 shidos vardera.

Amanda​ Håkansson ​fick en tuff start då hon tidigt i hamnade i underläge mot turkiskan Semanur Erdogan. Men precis som i Idas match så kom hon till med greppet och chanserna radade upp sig ju längre matchen gick. Även om Amanda var nära att kasta vid flera tillfällen så rann tiden iväg och det blev förlust med 2 wazaari.

Julius​ ​Sonerud startade dagen piggt med ippon-seger mot Kroatiens Luka Parcina. I andra omgången blev det tuffare mot den blivande bronsmedaljören från Armenien, Grigor Sahakyan. Armeniern lyckades effektivt hindra Julius från sin vanligtvis snabba och explosiva judo, och istället dra ner tempot till mer statisk brottning. Efter att Sahakyan kastat uchi-mata och tagit ledningen blev uppförsbacken för stor och Julius fick se sig själv besegrad.

Om​ ​5​ ​veckor​ är det dags igen. Den 20-22 Oktober avgörs U21-VM i Podgorica, Montenegro och
Sverige ställer upp med samma trupp som i Maribor. En fantastisk möjlighet för oss att göra en
snabb comeback och revanschera oss från helgens fartgupp.

Johan Hellberg
Förbundstränare

Foto: EJU – Rui Telmo Romão