Svensk bronsmedalj på Europacupen i Saarbrücken

Det var 394 tävlande från 28 länder som hade hittat till den lilla orten i södra Tyskland nära den Franska gränsen. För Sveriges del tävlade 8 uttagna + Armin Didic som åkt ner för egen räkning. Bäst av svenskarna lyckades Emil Mattsson som tog en välförtjänt bronsmedalj.

Truppen:

  • Ebba Glaas -63 kg
  • Ida Eriksson -63kg
  • Amanda Håkansson -70kg
  • Moustafa Abu Ramadan -66kg
  • Olle Mattsson -81kg
  • Julius Sonerud -90kg
  • Emil Mattsson -100kg
  • Jonathan Fagerhill -100kg
Foto: Johan Hellberg

Under första tävlingsdagen skördade Sverige inga framgångar då Ebba, Ida och Moustafa förlorade sina inledande matcher och gick miste om återkval.

Andra dagen började betydligt bättre då Julius vann sin inledande match på WO för att sedan göra processen kort med Fabian Servan Yamamoto (PER) där Julius samlade på sig tre waza-aris innan han avslutade med ippon. I tredje rundan blev det en rysare mot den mycket meriterade 23-åringen Krisztian Toth (HUN). Julius stod upp bra mot Toth som inte hade några större farligheter att komma med, tyvärr hade även Julius svårt med offensiven och med 30 sekunder kvar på klockan fick “Julle” sin tredje shido och det blev förlust på ippon. Efter att Bas Van Empelen (NED) blivit sjuk och lämnat WO blev det ytterligare en “gratis” vinst. Mot Islam Bozbayev (KAZ) glänste Julius med sitt aggressiva ne-waza arbete och vann på armlås efter att ha legat under på waza-ari. I matchen innan bronsfinalen låste det sig mot Franz Haettich (GER), även om Julius var den som startade matchen bäst lyckades han inte ta poäng och Haettich vann på waza-ari. En 7:e placering och några riktigt bra matcher från Julius sida, som trots sin ringa ålder utmanar och vinner mot etablerade seniorer.

Olle förlorade sin inledande match mot Gagik Zakarian (RUS) och gick tyvärr miste om återkval.

Jonathan besegrade Davide Pozzi (ITA) innan han förlorade en mycket jämn match mot Ferdinand Ansah (NED). Det blev tyvärr Inget återkval för Jonathan.

Efter att ha förlorat första matchen mot blivande guldmedaljören Antionette Hennink (NED) höjde sig Amanda en nivå. Det blev en ipponvinst mot Hafsa Yatim (MAR) och mot rutinerade Lea Pueschel (GER) innan hon sedan förlorade mot Lena Konsolke (GER). En bra insats av Amanda som trots sin dåliga start på dagen lyckades vända blad och hitta tillbaka till sin normala nivå, vilket gav henne en 7:e placering.

Foto: EJU – Falk Scherf

Emil som stod över första omgången fick starta dagen mot den erfarne och meriterade Alexandre Iddir (FRA). Det blev en match som Emil aldrig riktigt kom in i och det blev förlust på ippon. Men Emil lyckades även han vända en dålig start på dagen till något positivt. I återkvalet blev det först vinst mot Domenik Schoenefeldt (GER) och sedan Otis Mallia (ITA), innan han ställdes mot Patrik Moser (SUI) som visade sig bli en rysare. Efter fulltid mot Moser var det fortfarande poänglöst och det dröjde tills matchens 10:e minut innan Emil kunde ta över en trött attack och kontra in waza-ari och vinsten. I bronsfinalen mot Viktor Demyanenko (KAZ) lyckades Emil ta ytterligare en GS-seger och säkrade bronsmedaljen. Precis som Amanda lyckades Emil vända en dålig start på dagen och hittade tillbaka till sin normala prestationsnivå. Nu ser jag fram emot nästa möte mot Iddir.

Truppen stannade sedan kvar på det efterföljande träningslägret där vi avverkade tre judopass samt ett löppass innan vi åkte hemåt på tisdag kväll. För större delen av truppen blir det till att packa om väskan för att sedan flyga vidare till European Open i Minsk där vi hoppas på fler framgångar.

/Johan Hellberg