Pressmeddelande: Världsfyran Tommy Macias får tuff start på VM i morgon

PRESSMEDDELANDE 29/8 2017

Tommy Macias är världsfyra, men med tuffast tänkbara lottning på VM  VM Budapest 28 aug – 3 sep.

När OS inleddes för drygt ett år sedan hade våra svenska judoka imponerat stort, och aldrig tidigare hade vi haft två svenskar så högt seedade på ett OS med Martin Pacek som 4:a i -100 kg ochMarcus Nyman som 5:a i -90 kg. Det slutade med en bronsmatch för Nyman, om än förlorad.

När VM nu har dragit igång i Budapest visade rankinglistorna något som inte hänt sedan rankingsystemet infördes, nämligen att vi även på ett VM har någon rankad topp-fyra. Det är Tommy Macias, som när OS-kvalet summerades första juni förra året var 57:a i -73 kg, och ej kvalificerad.

Macias häftiga rankingklättring med 53 placeringar började redan före OS med hans första Grand Slam-medalj, ett brons. Det fortsatte under hösten med bl.a. guldet i Grand Prix Abu Dahbi efter en teknisk och taktisk fullträff i finalen mot OS-tvåan och dåvarande världsettan Orujov.

I år har framgångarna fortsatt för Macias med i nu nämnd ordning:

Grand Prix-brons,

Grand Prix-silver,

EM-brons samt

femteplats på Grand Prix, och förstås ett SM-guld.

En enda missräkning på en Grand Slam. På EM var det endast den blivande guldmedaljören Heyadrov som klarade av att besegra Macias.

De här framgångarna under drygt 13 månader har alltså lett till att han just nu rankas som fyra i världen, och är seedad fyra på VM. Normalt är detta extra bra på just ett VM eftersom det som i många sporter alltid finns ett större gäng mindre vassa konkurrenter än på t.ex ett EM, och man kan få en mjukstart.

Men nu blev det precis tvärtom för Macias! De är 73 tävlande i -73 kg och lottningen gav Macias den klart vassaste av de icke seedade, ryske ettan Iartcev, som är en av medaljkandidaterna, i första matchen.

Dessutom är Iartcev en av få som i år har besegrat Macias, och det två gånger. De känner varandra och nu är det upp till Macias och förbundskapten Robert Eriksson att hitta nyckeln där den alltid sevärde Macias kan nyttja sin suveräna teknik, och allt bättre taktiska skicklighet. Eriksson konstaterar att det krävs en topprestation mot ryssen när det drar igång på onsdag.

Tipset är att den av de två som vinner deras möte tar sig till en kvartsfinal mot europamästaren Heydarov.

Macias tävlar i morgon onsdag 30/8.  

VM går att följa här:

https://live.ijf.org/#!/wc_sen2017/live_video

 

Övriga svenskar tävlar:

Torsdag 31/8: Mia Hermansson, -63 kg

Fredag 1/9: Anna Bernholm, -70 kg

Lördag 2/9: Martin Pacek och Joakim Dvärby, -100 kg

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se, mobil 070 719 61 21

Foto: EJU – Emanuele Di Feliciantonio