Pressmeddelande: Stopp direkt även för Mia, nu hoppas vi på formstarka Anna

Stopp direkt även för Mia
Nu hoppas vi på formstarka Anna Bernholm

VM Budapest 28 aug – 3 sep

Det blev inte juniorvärldsmästarinnan Dobre utan rutinerade polskaAgata Ozdoba som blev Mia Hermanssons första motståndare i VM i -63 kg. Ozdoba lyckades också mer än fullt ut med sin tydliga taktik. Hermansson var aktiv och sökte sitt grepp, och så fort hon fick det kom en ”säker” attack från polskan, alltså en för Hermansson ofarlig attack, men ändå tillräcklig för att polskan skulle undvika varning eller att bli kontrad.

I en av dessa situationer, efter en och en halv minut, fick Ozdoba samtidigt tag i Hermanssons arm och låser fast den. När hon sedan dessutom lyckas sträcka ut så var armlåset ett faktum och Hermansson tvingades ge upp, ippon. Och Hermansson var utslagen ur årets VM.

Med tanke på den långa skadefrånvaron i vår så räknar vi med att Hermansson kan lyfta formen ytterligare och jaga medaljer bra på höstens tävlingar.

Anna Bernholm, -70 kg

Så sent som i februari 2016 var Anna Bernholm med sin 18:e plats på världsrankningen kvalificerad för OS i -63 kg, om det inte hade varit för Mia Hermansson som till slut också tog sig till Rio. Deras mångåriga jämna kamp om att vara bästa svenska i -63 kg var därmed också över. Bernholm valde att gå upp en viktklass, något som har visat sig vara ett klokt drag. Idag är hon rankad på 14:e plats på världsrankningen i sin nya viktklass.

Utvecklingen går också åt rätt håll. Efter fyra Grand Slam/Grand Prix-turneringar under 2016 och 2017 där hon har nått bronsmedaljmatch i -70 kg utan att erövra medaljen, var det precis vad hon gjorde på Grand Slam i Jekaterinburg i maj. Turneringen innan var EM och även där nådde Bernholm en bronsmedaljmatch.

Efter ett SM-guld och final på European Open i sommar är hon nu redo för sitt första VM i nya viktklassen.

Bernholm är lottad på samma pool som världstvåan Arai från Japan. Bernholm inleder mot en för henne ny motståndare på tävlingsmattorna, belgiska Lola Masnsour.

Bernholm tävlar i morgon torsdag 1/9. 

VM går att följa här:

https://live.ijf.org/#!/wc_sen2017/live_video

I vänsterkant på den webbplatsen hittar man viktklasserna; ett klick på viktklassen får upp lottningen. Klickar man vidare på namn så får man upp matcherna. Ett klick på klockan i mitten gör att man i de flesta fall kan se matchen i efterhand.

 

Övriga svenskar tävlar:

Lördag 2/9: Martin Pacek och Joakim Dvärby, -100 kg

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren, christer.lofgren@judo.se

Foto: EJU – Emanuele Di Feliciantonio