Pressmeddelande: Iartcev blev för svår för Tommy, nu hoppas vi på Mia

Iartcev blev för svår för Tommy Macias
Nu hoppas vi på Mia Hermansson

VM Budapest 28 aug – 3 sep

Att kliva in i VM som fjärdeseedad är en topprestation i sig, och att Tommy Macias inte har problem med mästerskap visade han i våras med bronset på EM.

Men tyvärr blev den mycket svåra lottningen med en inledande match i andra omgången mot ryske stjärnan och medaljkandidaten Denis Iartcev alltför svår för Macias.

Macias öppnade starkt och karakteristiskt offensivt med självförtroende, och attackerade bra. Iartcev fick ägna sig för mycket åt defensiven och drog på sig en varning (shido) för passivitet efter drygt en av de fyra minuterna effektiv tid.

Men redan drygt halvminuten senare hittade Iartcev luckan han behövde och kastet gav ippon (full poäng). Därmed var Macias utslagen ur VM. Men det är två VM till innan nästa OS, så det är bara att ställa om siktet för Macias. Även om det först skall bärgas fler Grand Prix och Grand Slam-medaljer.

Mia Hermansson, -63 kg

Det har då blivit dags att istället hoppas på Mia Hermansson i -63 kg. Hermanssons sista tävling före VM, en European Open, resulterade i en bronsmedalj, så förhoppningen är att hon efter lång frånvaro pga handskada har hittat tillbaka till formen hon hade våren 2016, då hon plockade två medaljer på Grand Prix och kvalificerade sig till OS, och senare Grand Slam-brons.

I VM-sammanhang har det blivit en åttondelsfinal som bäst för Hermansson, och det var 2014.

Trots att Hermansson är oseedad står hon över första omgången imorgon. Första matchen blir mot endera 2015-års juniorvärldsmästarinna Stefania Dobre, Rumänien, eller rutinerade polskan Agata Ozdoba. I båda fallen blir det hårt, men med sin tuffa och rejäla judo kan Hermansson besegra båda.

Lyckas det kan en mycket välbekant judoka, italienska Gwend, vänta för Hermansson. Fem möten dem emellan har lett till 2-3. Eller seedade australiska Haecker, som Hermansson har plusstatisk mot: 2-1.

 

Hermansson tävlar i morgon torsdag 31/8. 

VM går att följa här:

https://live.ijf.org/#!/wc_sen2017/live_video

I vänsterkant på den webbplatsen hittar man viktklasserna; ett klick på viktklassen får upp lottningen. Klickar man vidare på namn så får man upp matcherna. Ett klick på klockan i mitten gör att man i de flesta fall kan se matchen i efterhand.

 

Övriga svenskar tävlar:

Fredag 1/9: Anna Bernholm, -70 kg

Lördag 2/9: Martin Pacek och Joakim Dvärby, -100 kg

 

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren,  christer.lofgren@judo.se, mobil 070 719 61 21