Historiska beslut och nya samarbeten på IJF-kongressen

På årets IJF- och EJU-kongresser representerades Svenska Judoförbundet av vice förbundsordförande Michael Holm och förbundsordförande Kristiina Pekkola.

Foto: Kristiina Pekkola

På både det Internationella Judoförbundets (IJF) och Europeiska Judoförbundets (EJU) tillställning bjöds det på mycket välformulerade och professionella presentationer. Marius Vizer, ordförande i Internationella Judoförbundet, poängterade sin fortsatta satsning på att göra judosporten mer synlig i den allmänna idrottsarenan och uppmanade alla medlemsländer att arbeta mer aktivt med detta. IJF själva har inlett ett partnerskap med tv-bolaget CNN, som syftar till att göra judo mer synligt inför OS 2020. Samarbetet innefattar ”Judo World”, en serie med avsnitt om världens största judotävlingar, judostjärnor samt judons historia. Ni kan läsa mer om serien här!

Verksamhetsredovisningar redogjordes från varje kontinent och där skiljer det sig verkligen.
Europa är här ”bäst i klassen”. Det visades även oerhört professionella filmer kring ”Judo heroes” och ”Storytelling”.

Marius Vizer valdes om som ordförande i IJF och han kommer sitta kvar på posten till 2021. Även hans ”executive committee team” på 15 personer godkändes. Bland dessa blev Lisa Allen, England, historisk då hon är den första kvinnan någonsin att väljas in i gruppen.

Det europeiska mötet flöt också på bra. Varje sport director redogjorde även här för
årets händelser. Jane Bridge, vice president i EJU, nämnde i sin presentation svensk judo som ”…a good exempel of a federation that works strategic and shows results”!

Mer information från helgens kongresser kan ni hitta på www.ijf.org respektive www.eju.net.

/Kristiina Pekkola

Foto: Ernesto Perez