Full fart under helgens Riksrandori

Helgen​ ​den​ ​26-27​ ​augusti​ ​var​ ​det​ ​traditionsenlig​ ​Riksrandori​ ​i​ ​Lindesberg.​ ​Tillsammans​ ​med landslagets​ ​utvecklingstrupp​ ​samlades​ ​mer​ ​än​ ​150​ ​aktiva​ ​från​ ​33​ ​olika​ ​klubbar,​ ​och​ ​gästade gjorde​ ​även​ ​delar​ ​ur​ ​den​ ​norska​ ​landslagstruppen.​ ​ ​Den​ ​svenska​ ​utvecklingstruppen​ ​var dock på​ ​plats​ ​i​ ​Lindesberg​ ​redan​ ​från​ ​torsdagen,​ ​då​ ​man​ ​under​ ​två​ ​dagar​ ​genomförde höstens fystester.

Foto: Tilda Avesson

Torsdagen den 24 augusti samlades landslagets utvecklingstrupp för kadetter och juniorer i
Lindesberg, där de genomförde SOK’s “fysprofilen”. Ett testbatteri som sträcker sig över två dagar där de aktiva får mäta sin styrka, power samt aerob och anaeroba förmåga. Resultaten omvandlas sedan till poäng som sammanställs till ett fysindex. Efter de sista fystesterna var gjorda genomfördes även en judoträning på fredagskvällen med några inbjudna gäster och delar ur norska landslaget. Som nedvarvning passade hela gänget på att lägga ut mer matta i den angränsande idrottshallen, så att alla skulle få plats under helgen.

På lördagen startade Riksrandorin med att Judoförbundets generalsekreterare Erik Vesterlund hälsade alla välkomna. Sedan delades träningsgruppen upp i två delar; alla killar över 66 kg fick förflytta sig till den nyutlagda mattan i idrottshallen, medan tjejer och pojkar under 66 kg fick träna i dojon. Under dagen hanns det med två stycken två timmars pass med randori innan det var dags för sängen.

Foto: Tilda Avesson

Under söndagen genomfördes ytterligare två judopass med randori och vid 14:30 avslutades helgens läger med att alla hjälptes åt att bära mattor, precis så som det ska vara.
Om jag ska summera mina intryck från helgen vill jag säga att det var väldigt roligt att se så många nya ansikten på denna Riksrandori. Jag vill också ge ungdomarna i utvecklingstruppen beröm för deras insatser under fystesterna och lägret, både på och utanför mattan.

Jag har dock en önskan för framtiden som riktar sig till er tränare. Under flera pass (om inte alla) så var det tyst som en kyrka i träningslokalen. Knappt några tränare på mattan som coachade, stöttade eller tröstade. Så jag efterlyser mer aktivitet från alla tränare där ute som reser land och rike runt med dessa ungdomar, lämna dem inte själva där uppe på mattan när de är trötta och behöver er som mest!

/Johan Hellberg, Förbundstränare

Foto: Tilda Avesson
Foto: Tilda Avesson
Foto: Tilda Avesson
Foto: Tilda Avesson
Foto: Tilda Avesson
Foto: Tilda Avesson

PS! Fler bilder från helgen hittar ni här.