Europacup gav nyttiga erfarenheter för juniorer

Solen gassade varmt över Arad när den unga svenska juniortruppen landade för att delta på Junior European Cup i Rumänien, 19-20/8. På plats för att representera Sverige var Adam Christiansson (-66 kg), Emma Henriksson (-52 kg), Tim Nylander (-73), Noa Swanling (-73 kg), Noel Lagnelius (-73 kg) samt Adrian Gissberg (-81kg). Efter en någorlunda smärtfri invägning där Tim bevisade att med lite ”j*vla anamma” är allt möjligt var de fem första redo för tävlingsstart.

Först ut på mattan var Noel som ställdes mot israelen Ohad Dan. Noel höll sig till sin starka vänstergreppning men fick tyvärr se sig besegrad då han under en O-Goshi-attack blev kontrad bakåt av israelen. På liknande sätt föll även Adam, då han efter att ha dominerat i greppningen blev kastad bakåt. Judon är en obarmhärtig sport då ofta den som försöker skapar lägen trillar dit.

Noa hade en tuff första match mot moldaven Sterpu. Trots det så klev den stolta Halmstabon in och arbetade hårt för att hänga med i greppningen samtidigt som han attackvilligt utmanade moldaven. Tyvärr var Sterpu en kavajstorlek större denna gång och det slutade med förlust för Noa.

Bäst i -73 kg gick det för Tim Nylander. I första matchen mötte Tim turken Savur, som efter
gediget efterarbete i mattan kunde besegras på ett halslås. I andra matchen ställdes Tim mot Matt från Schweiz och även i denna matchen arbetade Tim på stabilt både i Tachi-waza som i Ne-waza, även om det i denna match inte gav samma utdelning. I återkvalet tog det stopp mot israelen Shani.

I -52 kg inledde Emma bra genom att vinna mot rumänskan Pasca efter en lång golden score där Emma ständigt hade övertaget men inte riktigt kunde få utdelning för sina attacker. I match nummer två väntade tävlingens förstaseedade Raciu, även hon från Rumänien, och här tog det stopp då Emma fastnade i ett lyft. I återkvalet väntade ytterliggare en lång hård match där dessvärre Emma fick se sig besegrad i sjunde minuten.

Foton: EJU – Daniel Oprescu

På söndagen var det endast Adrian kvar från det svenska laget. Även Adrian fick nöjet att möta en israel där han större delen av matchen var den bättre, men tyvärr fick Adrian ingen utdelning och förlorade på en Waza-ari. Israelen tog sig dock vidare till semifinal, vilket på denna typen av tävling innebar återkval för Adrian. Efter kontinuerligt gott arbete med greppningen gavs det utdelning i form av en Sasae Tsurikomi Ashi som kunde följas upp med fasthållning. Tiden var knapp till nästa match, denna gång mot en schweizare, och Adrian lyckas aldrig riktigt komma in i matchen utan blir kastad på ippon.

Foton: EJU – Daniel Oprescu

Trots det varierande resultatet visade denna unga juniortrupp en positiv kämparglöd och tävlingen gav nyttiga erfarenheter för de aktiva. I det hettande Arad fick de se och känna på nivån inför deras kommande år i U21. Jag hoppas att denna erfarenhet triggar våra unga juniorer att träna flitigt och på ett bra sätt framöver.

Nästa event för dessa juniorer blir Riksrandorin i Lindesberg, 26-27/8. Förutom några tuffa randoripass med resten av Sveriges tävlingssugna ungdomar kommer utvecklingstrupperna även få genomgå fystester under den kommande helgen.

/Viktor Carlsson, Assisterande förbundstränare

Foton: EJU – Daniel Oprescu