Dubbla medaljer till Sverige på European Open i Minsk

Med 411 deltagare från 46 nationer så var det deltagarrekord på European Open i Minsk, vi ställde upp med en stor trupp med våra aktiva från landslaget, utvecklingstrupp senior och U21 A-truppen. Detta som ett led i förberedelserna inför VM i Budapest samt U21-EM i Maribor, detta var även sista chansen att kvala in till VM.

Många nationer använde denna tävling i samma syfte vilket gjorde att det var en väldigt hög nivå på startfältet, vilket passade oss väldigt med våra målsättningar för denna tävling! Tyvärr så blev det några avhopp i vår trupp precis innan tävlingen, så Victor Busch fick stanna hemma med en knäskada och Tommy Macias fick stå över tävlingen på grund av sjukdom. Tommy var dock tillbaka till det efterföljande träningslägret.

Foto: EJU – Konstadin Andonov

Bäst gick det för formstarka Anna Bernholm (-70 kg) som fortsätter att imponera. Anna tog sigtill final efter tre stabila matcher där hon egentligen aldrig var riktigt hotad och kunde på ett effektivt och kontrollerat sätt vinna sina matcher. Finalen mot tyskan Szaundra Diedrich blev en väldigt jämn match men där Anna ändå såg ut att vara den som skulle gå hela vägen, dock så var tyskan väldigt vaken i en ne-waza situation och kunde avgöra på halslås med endast sekunder kvar av matchen. Trots förlusten i finalen så var det en bra dag av Anna och positiva besked inför VM.

Foto: EJU – Konstadin Andonov

Även Mia Hermansson (-63 kg) nådde hela vägen upp på prispallen efter en stabil inledning med vinst mot vitryskan Dubinina. I kvartsfinalen så blev det förlust på varning i golden score i en match där Mia har svårt att komma till avslut, vilket straffade sig med varningar. Sen blev det tyvärr en WO match i återkvalet då israeliskan Shor var skadad, i bronsmatchen väntade nederländska Iris Iwema som hade kört bra under dagen. I denna match så visade Mia upp sig från sin bästa sida både med sin inställning och judo. Trots ett underläge så jobbade Mia konstruktivt och stabilt och kunde slutligen kasta ippon på sin fina harai-goshi.

Ett skönt besked för Mia som har haft det ganska kämpigt sedan sin come back efter sina skador i början på sommaren, med lite fler läger mot tufft motstånd så kommer Mia fortsätta att närma sig sin normala nivå.

För våra juniorer så blev det en bra start för Ida Eriksson (-63 kg) som vann sin inledande match i -63 kg mot Paz Liebel från Israel innan det blev förlust mot toppseedade polskan Talach. Amanda Håkansson (-70 kg) och Julius Sonerud (-90 kg) hade tuffa matcher och båda föll tyvärr i första rundan mot Kuryshbayeva från Kazakstan respektive Fedosov från Ryssland. För dessa tre så är denna tävling ett led i förberedelserna inför höstens U21-mästerskap men även inför deras kommande seniortid, de behöver mycket erfarenhet på denna nivå för att på sikt bygga upp den kapacitet som krävs på dessa tävlingar och läger.

Ebba Glaas som nyligen har bytt viktklass till -63 kg började bra med en vinst mot Skora från Ukraina innan det tog stopp i en jämn match mot Shor från Israel.

Joakim Dvärby (-100 kg) vann sin inledande match på ett övertygande sätt mot slovaken Hajas innan det tog stopp mot toppseedade Korrel från Nederländerna. Jonathan Fagerhill (-100 kg) vann sin första match på en fin ippon mot Tarasevich från Vitryssland. I nästa match mot Hutsol från Ukraina så blev det ingen vidare start för Jonathan då hans finger gick ur led ordentligt i matchen. Trots att han drog tillbaka det själv en gång så hoppade fingret igen och det var inte möjligt att köra ordentligt så det blev förlust och efter mindre roligt efterspel med vitryska läkare osv. Tyvärr så missade Jonathan även lägret pga. skadan.

Emil Mattsson led även han av en skada i handen och för han var det tummen som spökade. Tummen hade fått sig en rejäl smäll under veckans läger i tyska Saarbrücken och Emil var klart hämmade av detta i matchen mot britten Fletcher. Trots underläge så jobbade Emil på och han var ytterst nära att vinna matchen då han fick en fasthållning med endast sekunder kvar av matchen, dock så tappade han den och fick nöja sig med en waza-ari vilket inte räckte för vinst.

Olle Mattsson hade en tuff match mot kazaken Abdualiyev i -81 kg, där Olle större delen av matchen var den bättre men tyvärr så fick han ingen utdelning och förlorade på en waza-ari som kazaken lyckades få till på en seio-nage.

För våra lite mera etablerade aktiva i landslaget så blev detta en bra genomkörare och test inför VM om några veckor, speciellt i kombination med det efterföljande lägret som bjöd på många hårda och givande randori-byten. För övriga i truppen så är det tydligt att de behöver mer erfarenhet på dessa tävlingar och läger för att höja sin resultatnivå några snäpp till för att kunna konkurrera om placeringar och medaljer i dessa sammanhang. Mycket finns hos dem i kapacitetsväg, det gäller bara att jobba effektivt i träning och tävling på att utnyttja deras kapacitet till max samt skapa mer situationer för deras starka sidor.

Att jobba professionellt och systematiskt är tufft både för kropp och själ och det kräver väldigt mycket av den enskilda individen, men med den spirit och energi som finns i vårt lag så kommer flera aktiv att fortsätta sin utveckling och snart slåss om medaljer på dessa tävlingar.

Nu väntar några dagar på hemmaplan innan VM-truppen samt laget till U21-EM åker till nederländska Papendal för fortsatt träning, och närmast på hemmaplan så har vi ett VM-läger i Stockholm 15–18/8 samt landslagsläger/riksrandori i Lindesberg 24–27/8.

Foto: EJU – Konstadin Andonov
Foto: EJU – Konstadin Andonov

 

VM går av stapel i Budapest 28/8 till 3/9 och dit kommer följande trupp att åka:

Mia Hermansson            -63 kg

Anna Bernholm               -70 kg

Tommy Macias                 -73 kg

Joakim Dvärby                  -100 kg

Martin Pacek                    -100 kg

 

U21 EM går i Maribor 14–17/9 och dit är följande aktiva uttagna:

Ida Eriksson                    -63 kg

Amanda Håkansson       -70 kg

Julius Sonerud                -90 kg

 

/Robert Eriksson