Åkersberga JK tog hem stort stipendium

Blå Vågen-stipendiet, som stödjer kultur- och idrottsverksamheten i Österåkers kommun, delades ut den 27/8. Av 109 föreningar gick första priset om hela 100 000 kr slutligen till Åkersberga Judoklubb.

För tolfte året i rad delades Blå Vågen- stipendiet ut till en kultur- eller idrottsförening i kommunen Österåker. Till en början stod det mellan hela 109 föreningar, för att sedan gallras ned till 25 stycken. Slutligen fanns det endast fem finalister kvar, varav en av dem var Åkersberga Judoklubb. Under en middag i förra veckan fick finalisterna presentera sin verksamhet för en jury och under Kanalens Dag i Åkersberga den 27/8 presenterades juryns omröstningen och vinnaren – som i år blev Åkersberga Judoklubb! Vi har talat med klubbens ordförande Patrik Wennerland om vinsten:

Det är kul att lilla judon står som segrare, nu börjar folk i kommunen får upp ögonen för judon. Alla är jätteglada och det här ger jättemånga möjligheter för klubben.

Vad tror du ligger bakom er framgång?

Juryn tittade på alla föreningar i kommunen och hur mycket som skrivits om dem i lokalmedia. På så sätt lärde de sig mer om oss och sedan var det presentationen under middagen som avgjorde. Att vi jobbar nära med media och att kommunen vet vad vi håller på med har vart viktigt. Vi är även väldigt integrerade och hjälper till i hela samhället, t.ex. har vi ett fadderprogram för nyanlända flyktingar. Så att ha hjälpt till socialt har också bidragit till framgången. Vi har även pushat judons värdegrund hela tiden. Man kan komma hit och lära sig judo, men man lär sig även respekt, vänskap, artighet, osv.

Judouppvisning under Kanalens Dag. Foton: Dominique Ebenfelt

Med dessa pengar kommer ni kunna göra mycket i klubben. Vad kommer ni satsa på framöver?

Vi i klubben kom överens om att vi inte ska öka farten, vi kommer istället lägga ner mer resurser på att utbilda våra tränare eller t.ex. skicka personer som vill bli domare på domarutbildningar. VI ska satsa på att bli bredare och starkare. Vi vill även lägga ner extra krut på att få in tjejer i klubben, det är jätteviktigt att få dem att börja och stanna kvar i klubben.

Vad skulle du vilja ge för tips till andra judoklubbar som vill utveckla eller förbättra sin verksamhet?

Jag tror att det är viktigt att man syns, de klubbar som jobbar med lokal media blir mer synliga. Har man även ett initiativ som gagnar många så bli media och kommunen särskilt intresserade. Att ha en person i klubben som är ansvarig för PR och media kan vara bra för att bli mer synligare och få fler möjligheter.

Åkersberga Judoklubb är en stor förebild för svenska judoklubbar. Deras arbete i föreningen och samhället, samt deras kontakt med media har lett till att de har blivit en av de bästa föreningarna i hemmakommunen. Stort grattis till stipendiet!

Foton: Dominique Ebenfelt