Rapport från Kadett-EM

Det blev ingen lyckad helg för Sveriges mästerskapsdebutanter då Europamästerskapen för kadetter avgjordes i Kaunas, Litauen mellan 30/6 – 1/7. Totalt var det över 400 ungdomar från 42 nationer som gjorde upp om medaljerna. 

Svenska truppen:

Emil Henriksson -55kg

Mark Johansson -73kg

Markus Edlund -81kg

Det blev inte det EM vi hade önskat. Bortsett från att resultaten uteblev var det ingen som nådde upp till sin normala prestationsnivå. Det är klart att medaljer är roliga och attraktiva vid dessa tillfällen, men ännu viktigare är det att alla känner att de kört på toppen av sin förmåga och gett sitt allt under tävlingen, det var inget vi lyckades med denna gång. Om ca tre veckor åker samma grupp till Györ, Ungern och deltar på European Youth Olympic Festival, då får alla en ny möjlighet att prestera på sin högsta nivå.

Emil som tävlade på fredagen förlorade sin inledande match mot den blivande guldmedaljören och ”EJU player of the day” Mihrac Akkus (TUR). Det blev även förlust i återkvalet mot Kyprianos Andreou (CYP) med två waza-ari.

Mark inledde tävlingen mot Vusal Shamilov (AZE), en rysarmatch där Mark låg under, kom tillbaka, och sedan tappade poäng med bara några sekunder kvar på klockan. Det blev förlust med 2-1. Tyvärr tog sig inte Shamilov till semifinal och det blev inget återkval för Mark.

Markus som under våren presterat på en väldigt stabil nivå kom inte alls in rätt i EM premiären mot Benedek Toth (Ungern). Det blev förlust på ippon efter ungefär halva matchtiden.

I återkvalet ställdes Markus mot Bram Van Der Elst (NED), en motståndare som han både har mött och besegrat vid flera tidigare tillfällen. Så blev det även denna gång, då Markus kunde följa upp en attack i ne-waza och ta fasthållning innan första matchminuten hade passerat.

I andra återkvalsmatchen blev det tydligt att Markus ville komma upp till sin normala prestationsnivå, då han tog ledningen mot Daville Serge Villneuve (FRA) och visade en otrolig attackvilja under hela matchen. Med 8 sekunder kvar på klockan och en ledning med 2-1, hände det som inte fick hända och Markus blev kastad på waza-ari och sedan fast i fasthållning.

Vi tar med oss många lärdomar från Kaunas och ser med spänning fram emot EYOF där vi kommer ställa upp med ett revanschsuget gäng som kommer ge allt för att nå i sin högstanivå.

 

/Johan Hellberg

Foto: EJU – Carlos Ferreira