Rapport från Grand Prix Hohhot

Den sista World Judo Tour-tävlingen innan VM i Budapest i månadsskiftet augusti/september hade placerats i Hohhot som ligger nära Mongoliet, det var en typiskt ”liten” stad på 1,9 miljoner invånare och bjöd på det mesta som Kina har att erbjuda! Precis som oss så hade flera stora nationer valt denna tävling som en sista genomkörare inför VM, vi ställde upp med den liten trupp på fyra aktiva med Mia Hermansson i -63 kg, Tommy Macias i -73 kg, Joakim Dvärby och Martin Pacek i -100 kg!

Totalt sett så blev det flera bra prestationer och 3 av 4 nådde en medaljmatch, vilket är ett helt ok facit. Bäst gick det för Joakim Dvärby som tog sig tillbaka till pallen efter en motigt vårsäsong. Jocke hade ju bra höst då han var topp 5 på tre raka tävlingar men början på året blev stört av flera skador. Nu var han dock tillbaka i god form igen och vann först mot kinesen Na innan det tog stopp mot ryska Denisov i kvartsfinalen. Jocke vann mot Koreanen Won i återkvalet och ställdes sedan mot sin lagkamrat Martin Pacek i bronsmatchen.

Foto: IJF – Gabriela Sabau

Martin hade inlett dagen med vinst mot Italienaren Loporchio innan han föll i semifinalen mot den regerande världsmästaren Haga från Japan. Killarna har ju mötts vid flera tillfällen tidigare, bl.a. vid SM för någon vecka sedan. Det blev som väntat en ganska jämn och tillknäppt match, men där Jocke kunde vinna på varningar och därmed kvittera ut en ny medalj i -100 klassen! Det är ju alltid tråkigt att behöva slå ut varandra i en medaljmatch men samtidigt så ska vi vara glad för att vi har flera aktiva i en viktklass på så pass hög nivå!

Foto: IJF – Gabriela Sabau

För Tommy Macias inleddes dagen bra med vinst mot J-VM vinnaren från 2015 koreanen Kang, sedan blev det tyvärr förlust mot OS trean Van Tichelt i en väldigt jämn match. Via en vinst i återkvalet mot Mongolen Sanjmyatav så var Tommy klar för bronsmatch mot Ryssen Iartcev. Ryssen van deras senaste möte på GP i Dusseldorf och han tog även ledningen i denna match, trots en mycket stark offensiv där Tommy vid flera tillfällen var nära att komma ikapp så höll sig ryssen undan och vann matchen! Trist för Tommy att bli utan medalj, men han bekräftar sin nivå och status som en av dom absolut bästa i denna tuffa viktklass!

Mia Hermansson hade en tuff dag då det blev förlust i första matchen mot den tyska australiensaren Häckner, det var en väldigt jämn match med mycket greppning där båda blev varnade. I en situation i slutet så kastade Mia en waza-ari och då vi trodde att det videogranskades om det var poäng eller inte så blev vi förvånade då det slutade med ännu en shido för Mia som resulterad i matchvinst för Häckner! Det var oklart om Mia fick shido för att hon krokade in benet eller blockerade med benet, trist slut i vilket fall som helst! Mia har ju även hon haft skadebekymmer under året och behöver lite mer tid på sig innan hon är tillbaka på sin tidigare nivå!

En medalj och två femteplatser är ett bra facit att ta med sig in i slutförberedelserna mot VM i Budapest, det finna alltid saker att utveckla och förbättra för att skapa bra möjligheter till ett framgångsrikt VM. Nu väntar först träning på hemmaplan innan slutspurten mot VM sätter igång med tävling och läger i Minsk, läger i Holland samt ett landslagsläger i Stockholm!

Robert Eriksson, Landslagschef

Foton: IJF – Gabriela Sabau