Rapport från Almedalen 2017

Under Almedalsveckan 2017 var Svenska Judoförbundet på plats, representerade av förbundsordförande Kristiina Pekkola och förbundsledamoten Eva Johansson. Kristiina Pekkola har sammanfattat deras deltagande!

På idrottens dag hade vi ”prova på judo” med judoworkshop. Många barn, ungdomar och vuxna passade på att pröva på vår idrott. Ett par riksdagspolitiker hittade också till judomattan. Det som slog mig var ett par kommentarer om judo från några förbipasserande: ”Nej, jag kan ju bryta ryggen”, ”Nej det är farligt”. Vi har ett jobb att göra tänkte jag! Vi behöver bli bättre på att synliggöra och marknadsföra vad vår idrott – vad judo – egentligen är. Att vi inte försöker skada varandra, att vi försöker hjälpas åt, värna om vår vänskap, respekt, ödmjukhet och framförallt artighet.

Foton: Kristiina Pekkola

Svensk judo är i tiden. Ett av FS-målen är att judo ska bli synligare inom den svenska idrottsfamiljen och att vi vill medverka till att vara en förebild inom svensk idrott. Och vi är på god väg kunde vi märka i Almedalen, då vi möttes av många glada och positiva tillrop. Detta för att judo bl.a. är en av de få idrotter som lyckats med jämställdhetsmålen som Riksidrottsförbundet satte upp i sin strategi till 2017.

Det är nu andra gången som judo är med på Almedalsveckan, ett forum där vi får möjlighet att träffa beslutsfattare både inom idrottsfamiljen och den politiska arenan. Detta år deltog vi i panelen om ett seminarium om ”Fallträning, preventivt arbete med fallolyckor”. Vi fick ett oerhört positivt gensvar från representanter från Socialstyrelsen och försäkringsbolag.

Fakta: fall leder till minst fyra gånger fler dödsfall än trafikolyckor, 270 000 personer skadas årligen i fallolyckor och över 70 000 personer blir inlagda på sjukhus pga. fallolyckor. Totalt är kostnaden för samhället mellan 24-25 miljarder/år. Det är fler som dör i fallolyckor årligen än i bilolyckor eller bränder.

Tänk dig den dagen då det är lika naturligt för barn att lära sig fallträning som att lära sig simma, tänk dig den dagen då alla sjukgymnaster, idrottslärare och pensionärer lär varandra fallträning. Då får vi ett friskare och gladare samhälle!

Vi har en fantastisk kompetens i vår judofamilj och en toppenmöjlighet att göra en samhällsinsats. Vi vill nu jobba fram en strategi kring hur vi tillsammans kan medverka till en mer hälsomedveten och balanserad vardag för våra medmänniskor.

Judo är och kommer alltid vara förknippad med en välkomnande och inspirerande gemenskap. Fortsätt i din förening och din vardag att vara den vardagshjälte du är!

Hoppas du hittar en hängmatta och gott om tid att förkovra dig i Svensk Judo nr 3, med den mångfald och bredd som svensk judo består av idag.

Hoppas att du får en härlig och somrig sommar!

 

Kristiina Pekkola

Ordförande Svenska Judoförbundet