Grand Slam-brons till Anna Bernholm

Revanschens dag kan man kalla Anna Bernholms dag i ryska Jekaterinburg. Äntligen tillbaka på prispallen i de stora sammanhangen och på vägen fram besegrade hon två av dem om har stått i vägen i bronsmedalj-matcher de senaste månaderna.

PRESSMEDDELANDE

22/5 2017

JUDO

Första Grand Slam-medaljen i -70 kg för Anna Bernholm

Grand Slam i Jekaterinburg 20-21 maj

Härligt, har det vänt nu för Anna Bernholm? Bernholm har åtta raka bronsmatcher på Grand Prix, Grand Slam, och för en månad sedan på EM, som har slutat i förlust och en femteplats. Fem av dessa har gällt i -70 kg, som sedan i höstas är Bernholms nya viktklass. Den här gången var det dags att bryta raden, det blev seger och en bronsmedalj – hennes femte Grand Prix-/Grand Slam-medalj – och två revanschsegrar.

Anna Bernholm, -70 kg bronsmedalj

Anna Bernholm imponerade på EM för en månad sedan, där hon visade att klättringen uppåt i sin ”nya” viktklass -70 kg fortsätter. Då fick hon nöja sig med en femteplats.

Nu fortsatte jakten på en tung -70-kg-medalj på Grand Slam. Först ut var ett välbekant ansikte, unga nederländska talangen med Natascha Ausma.

De två möttes i bronsmedaljmatch på Grand Prix i Tbilisi i början av april, då Ausma vann. Nu blev det en jämn match med betoning på kamp där Ausma började ta över halvvägs in i matchen och var nära poäng. Men med ca en minut kvar gav en perfekt timad kontring med benkastet ouchi-gari en waza-ari (lägsta poängen) till Bernholm. Hon följde sedan på ett imponerande lugnt och metodiskt sätt upp nere i mattan och med 38 sekunder kvar av matchen gav nederländskan upp, ippon (full poäng) till Bernholm med armlåset juji-gatame.

Kvartsfinal mot ryska Alena Prokopenko och en ippon-förlust på kast efter drygt en minut. Prokopenko nådde final och en silvermedalj.

Återkval: förlorad kvartsfinal betyder återkval och chans på brons. Då väntade rutinerade Maria Perez från Puerto Rico, som har fem Grand Prix och Grand Slam-medaljer på meritlistan. Perez hade imponerat tidigare under dagen och agerade piggt utan att för den skulle kunna hota Bernholm. Efter 2.43 var matchen slut återigen efter ett mycket starkt arbete nere i mattan som slutade med ippon-seger med juji-gatame.

Bronsmatch: och det innebar precis som i första matchen chans till revansch för en tidigare bronsmedaljförlust. Den 19-åriga stortalangen Aleksandra Samardzic från Bosnien Hercegovina, har redan erövrat en rad Grand Prix och Grand Slam-medaljer, varav en i mötet med Bernholm i Zagreb i höstas.

Nu bubblade det om Bernholms judo och man fick känslan att nu var det dags för medalj. I stående kom ingen av dem hela vägen, utan det blev nere i mattan som det avgjordes. Återigen lugnt och metodiskt och när allt var klart ippon med en juji-gatame.

Ett Grand Slam-brons och väldigt många rankingpoäng som medförde ett lyft från plats 24 till 15 på världsrankningen, viktigt för seedningen framöver.

För världstrean Tommy Macias i -73 kg, och världsfemman Martin Pacek i -100 kg blev det respass i deras första matcher.

För information: Pressansvarig – Christer Löfgren, christer.lofgren@judo.se.