Medalj till Anna Bernholm i Grand Slam Jekaterinburg

Foto: Mayorova Marina (IJF)

Anna Bernholm tog sin första efterlängtade Grand Slam-medalj! Årets tredje Grand Slam hade flyttat från ryska Tyumen några mil norrut till Jekaterinburg vid Uralbergen.

Rapport Grand Slam Jekaterinburg 20–21 maj 2017.

”Efterlängtad medalj i hamn”

Årets tredje Grand Slam hade flyttat från ryska Tyumen några mil norrut till Jekaterinburg vid Uralbergen. Dom sista åren har varit framgångsrika för oss i Ryssland med flera medaljer och placeringar och toppen nåddes under 2016 då vi vann hela 2 guld samt 2 brons. I år så var det ett stort och välmeriterat motstånd på plats med 286 deltagare från 36 nationer och vi ställde upp med 5 aktiva!

För Anna Bernholm så blev det ett lyckligt slut på tävlingen då hon vann sin första Grand Slam medalj när hon slutade trea i -70 kg! Anna som under dagen imponerade och speciellt i ne waza där hon på den senaste tiden har tagit sitt golvarbete till en ny nivå med fina armlås och en hög effektivitet. Anna inledde med att få revansch på holländskan Ausma som hon möte i bronsmatchen på Grand Prix i Tbilisi genom en wazari och ett avslut på armlås. I kvartsfinalen så blev det förlust mot den för dagen mycket formstarka Ryskan Prokopenko på ippon efter en liten oaktsam situation.

I återkvalet blev det vinst mot den rutinerade Perez från Puerto Rico på ännu ett fint armlås, bronsmatchen bjöd även den på en revansch och ett armlås. Aleksandra Samardzic från Bosnien lyckades vinna deras senaste möte i en jämn match i bronsmatchen på Grand Prix i Zagreb i höstas. Men idag var det inget som kunde stoppa Anna från att få sin efterlängtade medalj och Anna styrde matchen och fick ett läge i ne waza som hon utnyttja på allra bästa sätt och visade både rutin och skicklighet då hon rätade ut armen på bosniskan och vann matchen.

Anna har sedan hon bytte viktklass under sommaren 2016 varit väldigt konsekvent och tagit sig till medaljmatcher på hela 7 av 9 tävlingar vilket har tagit henne till en topp 15 placering på världsrankingen. Väldigt imponerande och med denna medalj samt hennes femteplats på EM för några veckor sedan så visar Anna att hon är att räkna med i -70 kg!

Utöver Annas medalj så blev det tyvärr inga större framgångar då övriga hade svårt att få till bra prestationer. Tommy Macias som precis som Anna har varit väldigt formstark inledde med att ta ledningen mot fransmannen Axus på en wazari men sedan i en ura nage situation så kastade Tommy sig själv på rygg och fransmannen var inte sen på att utnyttja situationen och fick med sig en ippon. Tvivelaktigt i mina ögon men inte mycket att göra utan bara att acceptera och Tommy får ladda om för nästa tävling.

Ebba Glaas har haft en fin utvecklingskurva under den senare tiden och gjorde debut på Grand Slam, hon ställdes mot Tyskan Coban i sin första match. Ebba jobba in sig mer och mer i matchen och var vid några tillfällen nära att avgöra matchen men med sekunder kvar så missade hon en o ouchi gari attack som tyskan lite turligt och vaket kontrade och fick en wazari som hon sedan vann matchen på. Trist för Ebba som helst klart var närmast en vinst i matchen, men jag är säker på att matchvinsterna och resultaten kommer att komma även på denna nivå för Ebba.

Våra killar i -100 klassen hade det fortsatt tungt och Martin Pacek föll på varning i golden score mot österrikaren Aaron Fara. Martin har lite svårt att få till det hela vägen för tillfället och domarna är väldigt hårda mot honom med varningar för falska attacker. Men hans medalj i Tbilisi i mars visar att han fortfarande kan och förhoppningsvis så släpper det för dom kommande tävlingarna i sommar!

Joakim Dvärby inledde med en stabil vinst mot Ryssen Bilalov innan Brassen Correa på nytt ställde till det för Joakim med sin intensiva greppning, det blev en jämn match med där Brassen var lite för och kunde även ta ledningen på en wazari och trots en offensiv av Jocke så höll sig Correa undan och vann matchen. Trist även för Joakim som fortfarande letar lite efter formen efter hans skadefrånvaro, men även han har en kapacitet som räcker långt i dessa sammanhang så med lite fler aktiviteter innanför dräkten så kommer Jocke att bli att räkna med framöver.

Landslaget mycket fina resultatsvit håller i sig och vi har nu vunnit medalj på varje tävling under 2017! Det blev även extra kul när U21 lagets framgångar i La Coruna på European Cup nådde oss då även dom har fått en väldigt bra inledning på året. Dock så har vi en högre kapaciet än vad som visades i helgen och förutom Annas medalj så borde vi haft någon mer i medaljmatch men på denna nivå är aldrig något gratis och det krävs att alla hela tiden är på topp och inte bjuder på några misstag.

Denna tävling avsluta nu den första delen av året och nu läggs fokus om inför främst VM i månadsskiftet augusti/september för landslaget och för U21 gänget är det samma sak som gäller men med sikte på J-EM och J-VM i september och oktober.

Dessa upplägg börjar i juni med judofestivalen och landslagsläger i Lindesberg, sedan SM i Stockholm och ett träningsläger i Tokyo.

Robert Eriksson
Landslagschef SJF