Silver till Sverige på kata-EM 2024

Elin Kämpe (till vänster) och Amanda Orrbo (till höger) tog under tisdagen silver på kata-EM för anpassad judo i klassen 1B. Foto: Dino Šečić.

Den 11 juni har Amanda Orrbo och Elin Kämpe från Frövi Judo tävlat på Kata-EM i Sarajevo. Dagen blev historisk då EJU har lagt till två klasser till Kata-EM för anpassad judo; en klass där både tori och uke har en funktionsvariation (1A) och en klass där tori har en funktionsvariation men inte Uke (1B). Amanda och Elin tävlade i 1B. Sedan finns det två undervarianter av denna; en som kör tre serier nage no kata utan några anpassningar och en som kör anpassad nage no kata. Amanda körde en knästående kata guruma som anpassning.

Det var tufft motstånd från Nederländerna, Kroatien och Serbien. Amanda och Elin vann silver med 0,5 poängs marginal mot trean Kroatien, men fick se sig slagna av Nederländerna som vann guldet.

På plats förutom Amanda och Elin var Johan Orrbo som coach och Kristiina Pekkola var VIP-gäst och ska delta på Kōdōkan Kata-seminariet som följer.

Skribent: Johan Orrbo.
Publicerat av: Kristin Johansson.